Ријешена мистерија "Дајмонд принцеса": Један човјек заразио 700 путника

Srna
Ријешена мистерија "Дајмонд принцеса": Један човјек заразио 700 путника

ЛОНДОН - У тек објављеној генетској анализи показује се да је само једна особа била извор заразе 700 људи на броду за туристичка крстарења "Дајмонд принцес", једног од првих жаришта ковида19 у свијету.

Тај брод је постао идеалан предмет за проучавање и богат је лекцијама за свјетску научну заједницу.

У студији објављеној у америчком часопису ПНАС, тим јапанског Института за инфективне болести преноси да имају секвенцу генома вируса узетог од 148 путника и чланова посаде тог брода, које су јапанске власти ставиле у карантин од 14 дана 3. фебруара у луци Јокохама, пошто је један 80годишњи путник, који је претходно изашао с брода у Хонгконгу, 1. фебруара тестиран позитивно на вирус.

Сагу о карантину више од 3.600 путника и чланова посаде пратио је цијели свијет, а Јапан је критикован што није пустио да се брод евакуише, док су земље као што су САД вагале ризике враћања својих држављана кући.

Наиме, међу научницима се дуго водила расправа да ли је увођење карантина било корисно или је брод послужио као инкубатор за вирус корона.

"Очигледно је да карантин није функционисао, па је брод претворен у извор заразе", оцијенила је др Натали Мекдермот, специјалиста епидемиолог с лондонског Краљевског колеџа. Она је посебно нагласила да тачан механизам ширења вируса није установљен.

На крају је око 700 од 3.711 људи на броду заражено вирусом корона, од којих је седам умрло.

Студија података добијених с тог затвореног простора заразе довела је до првих процјена смртности од вируса корона (1,2 одсто) и односа асимптоматичних особа (18 одсто). Најмање тридесетак студија које су разматрале стање на том броду обављено је од фебруара, према сајту ковид19.цом.

Нова генетска анализа материјала с брода показује да сви тамо нађени вируси дијеле исту мутацију, што указује да ширење САРСЦоВ2 на броду "Дајмонд принцес" потиче од само једног уноса, прије почетка карантина, закључују јапански научници.

Зараза се вјероватно раширила приликом великих скупова путника у заједничким просторијама, гдје су играли, пјевали, куповали и присуствовали представама.

Неколико путника је упоредило брод с "пловећим затвором" иако им је, како кажу, било дозвољено да се прошетају палубом под условом да носе заштитну маску и да не ступају у интеракцију са другим путницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана