Редовно сједење прекрштених ногу лоше за здравље

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте особа с високим крвним притиском, савјетује се избјегавање оваквог начина сједења.

Сви имамо свој омиљени начин сједјења у којем нам је најудобније, али то што се осјећамо пријатно не значи да је такво сједјење и добро за нас. Заправо, један од најпопуларнијих начина сједјења, а то је сједјење прекрштених ногу, може имати више негативних ефеката и требало би озбиљно да размислите о томе да престанете да га практикујете.

1. Парализа нерава

Када дуже време сједите с прекрштеним ногама, то може да проузрокује парализу нерава. Током тог стања нисте способни да подигнете стопало и може да проузрокује утрнулост мишића. У екстремним ситуацијама чак бисте могли и да повриједите перонеални нерв.

2. Повишен крвни притисак

Према истраживању, прекрштање ногу у висини кољена значајно повишава крвни притисак. Зато, ако сте особа с високим крвним притиском, савјетује се избјегавање оваквог начина сједјења.

3. Лоше држање

Према истраживању, ако дневно дуже од три сата сједите с прекрштеним ногама, то може да проузрокује бочни нагиб рамена и карлице, те генерално да изазове лоше држање. Такође, може да доведе до неусклађености кичме, а неправилно држање тијела доводи до болова и укочености мишића.

4. Болови у зглобовима

Прекрштање ногу није лоше само за држање тијела, већ може да проузрокује и болове у зглобовима. Могло би да повриједи врат, карлицу, доњи дио леђа и кољена, а посебно би требало да избјегавате прекрштање ногу ако већ имате болове у кољену.

5. Отицање глежњева током трудноће

Избјегавајте да прекрштате ноге током трудноће. Иако је такво сједјење потпуно сигурно за дијете, оно може да проузрокује отицање глежњева и грчеве у ногама. Ако осјетите било који од ових ефеката, покушајте да сједите тако да вам обје ноге буду на поду или их подигните, пише Bright Side. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана