Редовно конзумирајте тамну чоколаду: Регулише рад срца, притисак и шећер у крви

ГС
Foto: ГС

Тамна чоколада сматра се здравим ужитком, са 70 осто и више какаа богата је биљним једињењима званим флавоноиди и флаваноли који су повезани са мањим ризиком од срчаних болести и других кардиоваскуларних благодети.

Многа су истраживања већ показала да тамна чоколада спада у групу здравих намјерница које имају и неке здравствене предности, а најновија студија објављена прошле недјеље открила је да може да покрене и мршављење. 

Наводи се да чоколада утиче на неуротрансмитере попут допамина, серотонина и ендорфина, а истраживање спроведено на 14.000 одраслих особа каже да конзумација тамне чоколаде за 57 одсто смањује вероватност депресивних епизода.

Осим тога, сирови какао је пун флаванола, биљних спојева за које се вјерује да побољшавају циркулацију, снижавају крвни притисак и упале и смањују ниво холестерола.

Нутриционисткиња Касандра Барнс напомиње да је какао богат калијумом који помаже у регулацији крвног притиска и магнезијумом који је кључан за правилан рад свих мишића, па тако и срца.

Једно је истраживање тако показало да умерена конзумација чоколаде од три реда чоколаде месечно може за 13 одсто смањити ризик од застоја срца, а истраживачи кажу да флавоноиди јачају и здравље артерија и помажу у смањењу упале, али упозоравају да превелика конзумација чоколаде исто није добра, па чак и повећава ризик од застоја срца.

Чоколада садржи и кофеин и теобромин, природне стимулансе, али садржи и шећер који организму даје енергију што је још један разлог зашто је најздравија тамна чоколада која у себи нема додатих шећера.

Студија објављена прошле године  показала је да су здраве одрасле особе које су конзумирале какао богат флаванолом биле боље и у рјешавању разних проблемских задатака, а Габриеле Граттон са Универзитета Иллиноис каже да тело на како реагује повећавајући доток крви у мозак.

Флаваноли могу да заштите од оксидативног стреса и других оштећења станица, а људи који конзумирају чоколаду богату флаванолима имају и нижи крвни притисак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана