Редовни, разноврсни оброци и активност рецепт за здрав живот

Танјуг
Foto: Илустрација/Архива

БЕОГРАД- Редовни и разноврсни оброци, а посебно доручак, требало би да буду саставни део живота савременог човека, уз неизоставну физичку активност, поручено је данас са онлајн панела "Здравија исхрана као стил живота".

Специјалиста за исхрану др Верослава Станковић истакла је да многи прескачу доручак, што је потпуно погрешно, додајући да тај оброк треба да буде између осам и десет сати и да је важно да буде калоријски и нутритивно вредан, како бисмо били засићени до следећег оброка.

Станковић, која је и предавач у Високој здравственој школи, указује да би сви требало више времена да посвете здрављу, уз редовне, разноврсне оброке, али и физичку активност, која је неопходна.

Како каже, многи ујутру попију кафу са млијеком, која их засити, што је потпуно погрешно, и савјетује: "Кафу треба пити после доручка".

Апеловала је на потрошаче да увијек погледају на декларацији колико производ има минералних материја, витамина и да знају да ако на производу пише да садржи шећере, не треба бити критичан и избегавати те производе, већ погледати које шећере садржи.

Такође, не треба избјегавати ни производе, попут меса и млијечних производа и масноћа, јер се показало да су веома здраве.

Упозорила је да је једно истраживање показало да је свака шеста дјевојчица до петог разреда у Србији гојазна.

"Треба да радимо на свим нивоима, да личним примјером покажемо да његујемо здраву исхрану добрим избором хране", поручила је Станковић.

Репрезентативац Србије у џудоу Александар Кукољ навео је да је потребно да сви, а не само професионални спортисти, воде рачуна о здравој исхрани, као и о физичкој активности, те да се не смије дозволити да нас савремени начин живота одвоји од спорта.

Кукољ каже да о његовој исхрани рачуна воде стручњаци, а да он слуша своје тијело.

"Трудим се да својим примером мотивишем људе да се здраво хране", рекао је Кукољ.

Он је додао да је још неизвјесно да ли ће бити одржане Олимпијске игре, али да он редовно тренира и свакодневно се припрема за њих.

Менаџер корпоративних комуникација "Делез Србија" Милица Поповић изнијела је податке из анкете коју је спровела та компанија, у којој је учествовало 600 људи, а која је показала да су испитаници свјесни да се треба хранити здраво, али да то не спроводе у пракси, док као разлог наводе недостатак новца, времена, стрес, окружење.

На питање шта је за њих здрава исхрана, већина испитаника је одговорила да је то исхрана богата воћем и поврћем, као и храна која има мањи проценат масти, рекла је Поповић и додала да 85 одсто испитаника повремено чита декларацију на производима и то углавном млијечним.

Према њеним ријечима, испоставило се, учеснике анкете највише интересује енергетска вриједност, као и проценат шећера на производима.

Такође, анкета је показала да већина испитаника најријеђе прескаче главни оброк - ручак.

"Чињеница је да смо све дебља нација и то је знак да сви треба да поведемо више рачуна о здрављу", закључила је Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана