Развијен PCR тест за мајмунске богиње

Срна
Foto: Илустрација

Швајцарски фармацеутски гигант Рош објавио је да је развио PCR тестове за детектовање вируса мајмунских богиња, послије појаве више случајева у регионима у свијету гдје та болест није уобичајена.

Тестови које је Рош развио нису намијењени широј јавности већ су расположиви ради истраживања у већем дијелу свијета.

Тестове је развила Рошова филијала ТИБ Молбиол, као одговор на случајеве заразе мајмунских богиња који су недавно изазвале забринутост, наводи се у саопштењу.

"Рош је врло брзо развио нову серију тестова за детектовање вируса мајмунске грознице и праћења њеног ширења", рекао је директор одјељења Дијагностике у Рошу, наведено је у саопштењу.

СЗО: Појачати надзор због мајмунских богиња

Око 200 потврђених и више од 100 сумњивих случајева мајмунских богиња откривено је до сада изван земаља у којима се овај вирус обично шири, рекао је данас званичник Свјетске здравствене организације (СЗО) и позвао земље да појачају надзор због ове заразне болести.

Мајмунске богиње представљају благу вирусну инфекцију која је ендемска у афричким земљама Камеруну, Централноафричкој Републици, Демократској Републици Конго и Нигерији.

Недавна појава вируса који изазива ово обољење у другим земљама изазвала је бојазан. 

Вјерује се да је стопа смртности усљед соја који кружи глобално око један одсто, али за овај вирус постоје ефикасне вакцине и лијекови.

Епидемиолог из СЗО Марија ван Керхове рекла је на онлајн конференцији за новинаре да је вирус до сада откривен у више од 20 земаља у којима није ендемски и да ова агенција очекује да ће број заражених расти.

"Очекујемо да буде откривено још случајева. Тражимо од земаља да појачају надзор. Ово је ситуација која се може обуздати. Биће тешко, али ситуација се може обуздати у земљама гдје вирус није ендемски", навела је Ван Керхове. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана