Психолошку помоћ грађани Српске најчешће траже због вируса корона

Срна
Психолошку помоћ грађани Српске најчешће траже због вируса корона

БАЊАЛУКА - Чланови Друштва психолога Републике Српске су 162 пута од почетка године пружили бесплатну психолошку помоћи грађанима, а најчешћи разлози су били вирус корона, породични и проблеми у вези са ђецом, те физичко и ментално здравље.

Психолог и координатор пројекта "Психосоцијална подршка у вријеме ковид пандемије" Тамара Тодоровић рекла је Срни да је пандемија код људи интензивирала многе страхове и анксиозност због бриге за њихово и/или здравље чланова породице, а страх је посебно усмјерен на посљедице болести.

Тодорвићева је навела да је у одређеном броју случајева мотив позива била усамљеност током самоизолације, а посебни страхови повезани су са егзистенцијом и свеукупно страхом за будућност у погледу посла и његовог евентуалног губитка усљед пандемије.

Она је напоменула да је дио услуга у оквиру пројекта посвећен ђеци и то кроз директне и индиректне савјетодавне услуге, те је тако 33 ђеце од почетка године добило адекватну савјетодавну услугу.

Велики број услуга, додала је, односи се на комплетне породице, те појаснила да се дешавало да породични систем индиректно бива нарушен у вријеме изолације и карантина, а родитељски страх и брига су се појачавали са прекидом школе и преласком на онлајн наставу.

"Родитељска питања и дилеме иду у смјеру забринутости о квалитету онлајн наставе, али и бриге за здравље ђеце", рекла је Тодоровићева.

Према њеним ријечима, јављају се и родитељи који су забринути за здравље ђетета јер се и сами налазе у изолацији и ту је преплављеност страхом, гђе се дају савјети о управљању негативним мислима, краткорочном фокусу на "дан за даном" и о важности вентилирања осјећања.

Линија за подршку, каже Тодоровићева, има константан број позивалаца, али бројеви позива и упита интензивнији су у периодима када буду пооштрене мјере због неповољне епидемиолошке ситуације, а услуге води стручни тим са одређеним искуством у пружању психолошке подршке становништву у кризи.

"Грађанима се пружа подршка у ублажавању емоционалне узнемирености, те се подршка усмјерава на прављење дневног плана, а некада и на технике релаксације и фокусираног дисања", рекла је Тодоровићева.

Она је нагласила да савјетници дају препоруке, што подразумијева и упућивање у релевантне установе ради третмана проблематичних партнерских односа, као и помоћи у тренутној тешкој материјалној ситуацији, која се јавила усљед пандемије вируса корона, останка без посла и примања.

Говорећи о пројекту пружања бесплатне стручне психолошке помоћи грађанима у вријеме кризе, Тодоровићева је навела да код грађана још постоји једна врста отпора према оваквом виду услуге.

"Одређен број грађана је неповјерљив за овакву врсту рада - обраћање за помоћ и подршку путем телефона, а и сама криза је условила многа неадекватна реаговања у смислу да одређена мишљења иду у правцу негирања саме пандемије", рекла је Тодоровићева.

Друштво психолога Српске свакодневно пружа адекватну услугу и подршку грађанима, а Торовићева је истакла да се потпуно слободно и без страха могу обратити сваки радни дан од 9.00 до 17.00 часова позивом или слањем вајбер поруке на број телефона 065/464-555 или путем мејл адресе психолоска.подрска.дпрс@гмаил.цом.

Друштво психолога Српске пројекат "Психосоцијална подршка у вријеме ковид пандемије" реализује са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз подршку Уницефа у БиХ и Владе Шведске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана