Прва палачинка вам не успијева: Ево неколико трикова који би то могли да промјене

Agencije
Прва палачинка вам не успијева: Ево неколико трикова који би то могли да промјене

Неписано је правило да прва палачинка не испадне добро као остале. Ово признају и професионални кувари, али откривају неколико трикова који би могли да помогну да се то избјегне.

С обзиром на то да и кулинарски стручњаци кажу да прва палачинка ријетко успије, како би онда аматери могли да избјегну овај проблем? Наравно, најлакше је помирити се с чињеницом да ће прва једноставно бити згужвана и поједена успут док се пеку остале. С друге стране, постоји и неколико трикова који би могли да помогну да се то ни не догоди.

Куварица Хенријета Инман из Лондона, специјализована за посластице, каже да није упозната с физиком која објашњава читав процес, али зна да је тајна у добро умјешаној смјеси, тигању који се навикао на ту смјесу и добром загревању.

"Смјесу не треба предуго мешати, али сви састојци морају бити сједињени. Увијек користите исти тигањ за печење палачинки, добро га загријте и почните", рекла је Хенријета Инман за Гардијан.

Угоститељ и критичар Бил Грејнџер каже да тесто за палачинке не треба превише мијешати.

"Ако и остане која грудвица брашна у смјеси, не паничите, то је добар знак. Палачинка ће бити њежнија, неће бити гумена", објашњава он.

Савјетује и да смјеса одстоји неко време пре печења. "Пустите нека стоји двадесетак минута, да се глутен опусти. Што дуже мешате смесу, то дуже треба да одстоји."

Наравно, велику улогу игра и тигањ, пише Н1 Загреб.

"Ставите тигањ на умерено јаку ватру да се загреје пре него што додате масноћу. Нека се тигањ добро и равномерно загреје. Замастите целу површину путером, а онда вишак уклоните кухињском салветом, али не превише. Масноће мора бити. У ресторанима се тигањи толико много користе да су увек добро намашћени, а то код куће често није случај", каже Грејнџер.

Печење палачинки је на крају, као и све друго, вештина коју треба вежбати.

"Ствар је праксе и неколико пропалих покушаја. То се догађа свима и зове се искуство", напомиње Хенријета Инман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана