Приступачнија верзија лијека за превенцију HIV-а биће прављена у Јужној Африци

Танјуг
Foto: Илустрација

ПРЕТОРИЈА- Приступачнија верзија револуционарног лека за превенцију HIV-а биће направљена у Јужној Африци по први пут, што би потенцијално омогућило милионима људи у ризику од ове инфекције на афричком континенту приступ ињекцији која се прима два пута мјесечно и која може скоро у потпуности да елиминише њихове шансе да се заразе вирусом.

Индијска фармацеутска компанија Ципла потврдила је да ће се генеричка верзија профилаксе, каботегравир инјекциона суспензија са продуженим ослобађањем (CAB-LА), производити у њеним фабрикама у Бенонију, у близини Јоханесбурга, или Дурбану, преноси Гардијан.

Каботегравир блокира улазак HIV-а у ћелије, а студије су показале да смањује на скоро нулу шансе особе да се зарази вирусом путем секса.

Пошто га је лакше узимати редовно, показало се да CAB-LА делује боље од дневне пилуле за превенцију HIV-а, која је доступна бесплатно у Јужној Африци и неколико других афричких земаља, наводи британски лист.

Брендирана верзија CAB-LА се продаје за око 3.500 долара за једну инјекцију у САД, што је износ који га чини недоступним за земље са нижим приходима.

Чак и по нижој, „непрофитној“ цијени по којој је произвођач рекао да ће продавати лијек у 90 сиромашнијих земаља, укључујући Јужну Африку, верзија бренда је вјероватно прескупа да би је јужноафричка влада купила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана