Претјеривање са веганском исхраном може да доведе до већег ризика од болести срца

ГС
Foto: Илустрација

Веганска исхрана је постала све популарнија претходних година, али поједина истраживања показују да ако се оде у крајност, она ипак и негативне посљедице.

Неки људи веганску исхрану доводе до крајности, одлучујући да једу само сирову биљну храну која може да се конзумира без кувања. Неки такође искључују храну која је промијењена из свог природног облика или прерађена (као што је зобено или бадемово млијеко).
Заговорници ове дијете тврде да кувањем састојци губе неке од својих важних нутријената и ензима. Конзумацијом сирове биљне хране вјерују да ће исхрана да побољша ниво енергије, спречи (па чак и поништити) болест и побољшати цјелокупно здравље. Али истраживања сугеришу да сирова веганска исхрана, ако се придржава дуже вријеме, може узроковати више штете него користи, како кажу нутриционисти.

Храњиве материје

Истраживања показују да одређене намирнице могу бити здравије када су куване, на приммјер прокулице и црвени купус. Поврће попут гљива, шаргарепа, кеља такође имају више храњивих материја када се кувају.

Студија из 2005. показала је да је 38 одсто учесника који су дугорочно конзумирали сирову храну имало мањак витамина Б12. То је забрињавајуће, посебно с обзиром да је недостатак витамина Б12 повезан с низом проблема, укључујући жутицу, чиреве у устима, проблеме с видом, депресију и друге промјене расположења. Сирова веганска исхрана повећала је ниво хомоцистеина – аминокиселине која разграђује витамин Б12. Повишен ниво хомоцистеина може да доведе до већег ризика од кардиоваскуларних болести и можданог удара.

Може да доведе до губитка менструације

Ако није исправно планирана, сирова веганска исхрана може да доведе до ненамјерног губитка тежине ако не уносите количину калорија која је потребна вашем тијелу за функционирање. Ово је посебно забрињавајуће за младе жене. Истраживачи су открили да је 30 посто жена млађих од 45 година које су се храниле сировом храном дуже од три године имало дјелимичну до потпуну аменореју (изостанак менструације). То је вјероватно због губитка тежине узрокованог сировом веганском исхраном. Аменореја може узроковати низ проблема, укључујући неплодност, као и смањену минералну густоћу костију и остеопорозу.

Док придржавање биљне исхране може да има многе добробити за здравље, сирова веганска исхрана може потенцијално да доведе ствари мало предалеко и може довести до још већих ризика ако се пажљиво не следи. Ако планирате да се држите сирове веганске исхране, важно је пажљиво планирати како бисте били сигурни да уносите све храњиве материје које су вам потребне за оптимално здравље, у потребним количинама, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана