Препоруке нутрициониста: Намирнице које требате избјегавати током љета

ГС
Препоруке нутрициониста: Намирнице које требате избјегавати током љета

Спарина и високе љетне температуре могу утјецати на смањење апетита, стога, у овим данима нутриционисти препоручују конзумирање хране богате водом, и алкалне намирнице које чине да се наше тијело осјећа енергичније и боље.

Стога, ове намирнице у врелим љетним данима, према препорукама нутрициониста, требате избјегавати.

Сладолед

Иако, према многима, изненађујући приједлог, савјетује се избјегавање куповног сладоледа с обзиром на то да су у њему садржане велике количине масти и протеина. Међутим, домаћи сладолед, уколико нисте превише загријани и нисте боравили на превисоким вањским температурама, није толико опасан.

Пржена храна

Пржена храна тешко је пробављива, изазива жеђ те ствара проблеме на кожи у смислу појаве акни.

Прекомјерно уживање у мангу

Ни у чему не треба претјеривати па тако ни у конзумацији манга. Ова воћка богата је природним шећерима, а који могу проузроковати кожне инфекције. Такођер, прекомјерна конзумација манга може створити проблеме попут дијареје, надутости или чак главобоља.

Врући напици

Препоручује се избјегавање конзумирања топлих напитака попут чаја или кафе, а нарочито се препоручује избјегавање кафе с топлим млијеком. Наиме, млијеко за кафу у кафићима се загријава помоћу паре у металним посудама. Млијеко ће, врло могуће, у таквој посуди стајати сатима и бити много пута подгријавано прије него стигне до наше шољице. Кад су вани високе температуре повећава се могућност да ће се у таквом млијеку развити бактерије које могу угрозити наше здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана