Правилне вежбе смањују бол у леђима

ГС
Правилне вежбе смањују бол у леђима

Истраживање Универзитета у Сиднеју показало је да већина особа с боловима у леђима погрешно приступа том здравственом проблему на начин да настоје да се мање умарају и одмарају, док је вежбање занемарно.

Једна студија потврдила је како више вежбања значајно помаже у смањењу болова у леђима. Студија је последњим сазнањима “побила” теорије око 20 посто истраживања који су раније погрешно процјенили третман болова, посебно у доњем дијелу леђа.

На бази података прикупљених од скоро 30.000 учесника студије, установљено је како одговарајуће правилно изведене леђне вјежбе смањују бол као и даљи ризик појаве болова у леђима.

Утврђено је да је бол у доњем дјелу леђа смањена за 35 посто код испитаника који су радили вјежбе више од годину дана. Након тог експеримента, бол у леђима смањена је за 45 посто код оних који су практиковали правилан начин сједења и подизања тешких предмета,преносе Новости.рс

Најефикаснијом вежбом показала се јога, и код жена и код мушкараца будући да обухвата и јачање мишића и истезање подједнако.

Са друге стране, студија није могла да пронађе улогу ношења уложака за обућу нити појасева за леђа који наводно смањују болове у леђима.

- Што више користите и вјежбате леђа, веће су шансе да их задржите јаким - казао је физиотерапеут и научни истраживач на Универзитету у Сиднеју Крис Макер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана