Потенцијално фатална гљивица отпорна на лијекове у порасту у америчким болницама

Танјуг
Потенцијално фатална гљивица отпорна на лијекове у порасту у америчким болницама

ЊУЈОРК - Потенцијално смртоносна гљивична болест отпорна на лијекове, шири се великом брзином у болницама широм САД, упозорили су ове недеље Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), преноси Њујорк пост.

Случајеви Цандида аурис - гљивице која изазива озбиљне инфекције крвотока, па чак и смрт код људи са ослабљеним имунолошким системом, нагло су порасли последњих година и доживјели драматичан пораст у 2021, према извјештају објављеном у Анналс оф Интернал Медицине.

Те године се број случајева повећао за невјероватних 95 одсто, са 756 у 2020, на 1.471 у 2021, према подацима ЦДЦ-а. 

Најновији подаци агенције показују да су бројке наставиле да расту прошле године са 2.377 пријављених клиничких случајева.

ЦДЦ упозорава да гљивица „представља озбиљну глобалну пријетњу по здравље", јер умире више од једног од три оболјела пацијента са Цандида аурис инфекцијом крви, срца или мозга.

Цандида аурис се обично шири у болницама и старачким домовима контактом од особе до особе, као и додиром са контаминираним површинама и опремом. 

Према ЦДЦ-у, гљивица може да преживи на тим површинама неколико недеља.

Потенцијално фаталне гљивице често се не могу лијечити традиционалним антифунгалним лијековима, што повеćава број инфекција. Према ауторима извјештаја, број сојева отпорних на лијекове такође расте.

Здравствени званичници оцијенили су „посебно забрињавајућим" повећање броја случајева који се не могу лијечити и доказе о погоршању трансмисије.

Случајеви гљивичне болести откривени су у више од половине америчких држава. Здравствени званичници вјерују да се број инфекција повеćао након Ковида-19.

Аутори студије су рекли да су „побољшане праксе откривања и контроле инфекције" неопходне да би се спречило даље ширење гљивица, пише амерички лист.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана