Постоји више типова главобоље: Научите да их раликујете и сазнајте шта који бол значи

Agencije
Постоји више типова главобоље: Научите да их раликујете и сазнајте шта који бол значи

Нису сви болови у глави провоцирани истим узроцима. Најважније је одредити регију и интензитет болова

Свака главобоља се разликује према узроку, интензитету бола и регији у којој настаје.

Постоји много окидача за болове, а могу да их изазову хормонске промјене, дехидратација, прескакање оброка, стрес, промјене времена, нагли пад ваздушног притиска, али и мањак сна, конзумација алкохола и одређене намирнице.

Тензионе главобоље

- Овај тип главобоље изазива тензија која утиче на цео организам. Ове главобоље су релативно честе и у највећем броју случајева их изазива стрес, лоше држање и укоченост мишића врата. - Бол је најчешће умереног интензитета, туп, као да вам нешто стеже задњи део врата и чело. Овај тип главобоље није праћен другим тешкоћама, тако да мучнина и осетљивост на светлост и звук изостају.

"Кластер"

Овај тип главобоље чешће се јавља код мушкараца и карактерише га интензиван бол с једне стране, иза ока и око њега. Пробадајући, жарећи бол често је праћен сузењем ока, капци могу бити надувени, лице се зноји, а могу се јавити и запушен нос и црвенило ока. Овај тип главобоље траје између 15 минута и три сата, и може се јавити и неколико пута током дана. Кластер главобоље јављају се циклично, данима, и могу потрајати месецима, а затим се током неколико месеци не јављају уопште.

Синусне

Ове, синусне главобоље, често су мигрене са пратећим симптомима који "ударају" на синусе. Праве синусне главобоље јављају се само када постоји инфекција синуса, праћена температуром, појачаном секрецијом из носа, која се лечи антибиотицима. Ако је онеспособљавајућа главобоља праћена болом у синусима, мучнином или осетљивошћу на светлост, у питању је мигрена.

Мигрене

Најтеже главобоље - мигрене, карактерише умерен до изразит пробадајући бол, обично с једне стране, који може да траје сатима, али и данима у неким случајевима. Чешће су код жена, и понекад су праћене и другим симптомима, као што су осетљивост на светлост или звук, мучнина, повраћање и вртоглавица. Понекад пацијенти имају и ауру, светлуцање по ободу видног поља, или неке од наведених симптоме нешто пре него што се јави напад мигрене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана