Поподневно дријемање је здраво

ГС
Поподневно дријемање је здраво

Дријемање у поподневним часовима, уз храну пуну биљних масти, смањује опасност од кардиоваскуларних болести и умирања од срчаног удара. Заједничко истраживање медицинских факултета у Атини и на Харварду показало је да је процијењена опасност смртних исхода од срчаних болести чак 34 одсто нижа код особа које поподне спавају.

Овај одмор је посебно дјелотворан код запослених мушкараца, нарочито пилота на дугим комерцијалним линијама. Установили су да само сат времена одмора током лета, повећава будност пилота, концентрацију и опрез у наредних 10 сати. Уколико дријемају тек 26 минута, док копилот управља авионом, општи опрез и будност се повећава за 54 процента, а професионална способност за 34.

Утврђено је и да поподневни спавачи ноћу мање пате од несанице, а да им је сан у континуитету дужи за 20 минута.

Да је поподневно дријемање врло важно за тело и мозак, потврђују и бројни свјетски умови. Међу њима и Алберт Ајнштајн који је редовно дријемао у својој фотељи са оловком у руци. Будио би се када би оловка испала и ударила о под. На тај начин је спречавао себе да падне у дубок сан, послије којег му мисли не би биле потпуно бистре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана