Поједине намирнице лоше утичу на срце

GS
Поједине намирнице лоше утичу на срце

Поједине намирнице могу бити лоше за ваше срце, а у наставку текста сазнајте које су то.

Отприлике сваке 43 секунде неко доживи срчани удар. До њега долази када је проток крви, која доводи кисеоник у срчани мишиц, озбиљно смањен или потпуно прекинут.

Артерије које опскрбљују срце крвљу могу се полако сузити због накупљених масноћа и зато је исхрана од пресудне важности. Воће је добро за цијелокупан имунитет јер је богато витаминима и биљним влакнима.

Међутим, неке врсте воћа пролазе кроз процесе који им одузимају битне предности. Важно је напоменити да је суво воће изузетно храњиво, пише Лепа и срећна.рс.

Један комад сушеног воћа садржи приближно исту количину хранљивих састојака као и свјеже воће, али згуснуто у много мањем облику. Истраживања показују да конзумирање сувог грожђа може да снизи крвни притисак, побољша контролу шећера у крви, смањи холестерол и пружи осјећај ситости.

Превише шећера може довести до повишеног притиска
Британски лекари упозоравају да суво воће треба јести уз главни оброк, а не као ужину. Међутим, оно такође садржи пуно шећера и калорија, а може да изазове проблеме када се уноси претерана количина.

Како би неко суво воц́е било још слађе и привлачније, прије сушења често се маже шећером или сирупом. Суво воће са додатком шећера назива се и кандирано воће, а могу се шећерити све врсте воћа.

Рецимо, често смо у заблуди да су јабуке здраве и када их ушећеримо, иако је доказано да додани шећер штетно дјелује по здравље, повећава ризик од гојазности, срчаних обољења, па чак и карцинома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана