Појавила се нова верзија коронавируса: Научници сматрају да може да зарази много више људи

Г.С.
Појавила се нова верзија коронавируса: Научници сматрају да може да зарази много више људи

Стручњаци сада провјеравају да ли мутација може да има негативан утицај на развој вакцине.

Према студији која је обухватила Европу и Америку, појавила се нова верзија корона вируса, која према научницима има већу вјероватноћу да зарази много више људи,али није јачи од вируса из марта.

“То је сада доминантан облик коронавируса”, рекла је за ЦНН имунолог Ерика Олмен из Института за имунологију “La Jolla”.

Истраживање које је објављено у часопису “Cell” наставак је ранијих студија исте групе научника, а показује да одређена мутација коронавируса постаје доминантна.

Како преноси Б92, уочена мутација утиче на протеин шиљка, коју вирус користи да би ушао у ћелије.

Ово истраживање потврдило је ранију студију у којој се сугерисало да је нова верзија Ковида-19 сада чешћа. Стручњаци су ту мутацију назвали Г614 и показали да је таква верзија корона вируса скоро у потпуности замијенила прву верзију која се проширила у Европи и Америци, а која се зове Д614.

“Наши подаци о глобалном праћењу вируса показују да се варијанта Г614 у шиљку протеина проширила брже од варијанте Д614”, написала је у свом извештају биолог Бети Корбер из Националне лабораторије Лос Аламоса.

“Сматрамо да је вирус заразнији, али нисмо за сада пронашли доказе да Г614 утиче на тежину болести”, додала је.

Према студији, нова верзија коронавируса брже се размножава у горњим дисајним путевима - носу, синусима и грлу - што би објаснило зашто је заразнија. С друге стране, анализа 1000 британских пацијената с коронавирусом у Британији показала је да они који су заражени новом верзијом нису ништа болеснији.

Имунолог Дејвид Монтефиоре са Дјук универзитета и његови колеге тестирали су двије верзије вируса у лабораторији.

“Тестирали смо да ли је Г облик вируса заразнији од облика Д. Сви резултати показују да је верзија Г три до девет пута заразнија од Д”, рекао је Монтефиоре.

Стручњаци су напоменули да су неопходна нова истраживања, како би боље схватили како ова мутација дјелује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана