Појавила се изненађујућа посљедица ковида 19.

ГС
Појавила се изненађујућа посљедица ковида 19.

Ковид 19 није само респираторна болест, већ погађа цело тијело, а лекари примећују читав низ необичних и застрашујућих симптома и синдрома, пише данас ЦНН.

ЦНН наводи примјер пацијента старог 38 година, који је првих 10 дана инфекције коронавирусом био релативно доброг стања и није био у ризичној групи.

"Имао је благе симптоме и мало кашљао, па је био код куће", рекао је др Шон Венгертер, васкуларни хирург у Њујорку.

Међутим, тада се појавила изненађујућа последица ковида 19.

Пацијент се пробудио у грозници и тако слаб да није могао да хода. Наиме, установљено је да коронавирус може изазвати згрушавање крви, а овај младић је имао велики угрушак крви у главној артерији.

Брза дијагноза и хируршко вађење угрушка помоћу катетера спасли су пацијента.

Лекари који лече пацијенте са коронавирусом примећују читав низ синдрома, укључујући крвне угрушке свих величина у телу, отказивање бубрега, упалу срца и имуне компликације.

"Једна ствар која фрустрира је да се ова болест манифестује на много различитих начина", рекао је др Скот Бракенриџ, доцент у тиму за хируршку медицину на Медицинском факултету Универзитета у Флориди.

У неким случајевима коронавирус има озбиљне последице на дисање, а у другима се чини да доводи до застоја органа у више система.

Иако је реч о респираторном вирусу, јасно је да он код појединих људи погађа цело тело и изгледа директно напада и неке органе.

Једно од питања које стручњаке највише брине је напад ковида 19 на облоге крвних судова, што узрокује неприродно згрушавање крви.

Чини се да вирус ствара локални упални одговор који води ка неким од ових тромбоза.

Други тимови лекара пријавили су необичне мождане ударе код млађих пацијената, као и плућне емболије, што је медицински назив за крвне угрушке у плућима.

Један од најопаснијих синдрома који би могао бити повезан са ковидом 19 је "педијатријски инфламаторни синдром".

Град Њујорк је пријавио 52 таква случаја, изјавио је у уторак градоначелник Бил де Блазио, а министарство здравља саопштило је да у том контексту истражује 100 случајева.

Синдром карактеришу упорна грозница, упала, лоша функција једног или више органа и други симптоми који подсећају на шок, каже група педијатара.

У неким географским областима примећени су и случајеви Кавасакијеве болести код деце, рекла је лекарка реуматолог из дечје болнице у Бостону др Мари Бет Сон.

Кавасакијева болест укључује упалу у зидовима артерија средње величине и може оштетити срце, а могуће је да је узрокује одговор имунолошког система познат као олуја цитокина, кажу лекари.

"Имуни систем претерано реагује на вирус и пошто су ово запаљенска обољења, прекомерна реакција може изазвати Кавасакијеву болест", рекао је др Глен Будник, педијатар у Њу Џерсију.

Могуће је чак да антитела која деца стварају на ковид 19 стварају имуну реакцију у телу, сматрају поједини лекари.

Још један симптом коронавируса је збуњујући, али мање забрињава, а реч је о томе да пацијенти пријављују црвену или љубичасту боју и отицање ножних прстију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана