Појачан вам је апетит током викенда: Ево савjета како да избjегнете преједање

Agencije
Појачан вам је апетит током викенда: Ево савjета како да избjегнете преједање

Док радним данима некако и успевамо да контролишемо унос калорија, суботом и недељом то се претвара у немогућу мисију. Опуштен је ум, а са њим и апетит. Превише тијеста, слаткиша и пића, а премало кретања, врло брзо доносе болно суочавање са потешкоћом да ускочимо у фармерке које су нам још до јуче биле комотне. Да се то не би догађало, неопходно је направити план исхране и, наравно, одлучити да га се придржавамо и пред највећим искушењима.

За почетак, престаните да једете испред ТВ. Омиљену посластицу, умјесто да једете директно из амбалаже, сервирајте у чинију. А ако једете ван куће, настојте да у ресторану наручите мању порцију или, ако је велика, да је подијелите са особом са којом сте дошли.

Заборавите на грицкалице, а то је најлакше учинити ако их уопште немате у кући. Умјесто тога, потрудите се да, у тренуцима када вас ван времена предвиђеног за оброк спопадне жеља за храном, на столу имате чинију свјежег воћа, а у фрижидеру грчки јогуртом који обилује протеинима.

Записујте шта, када и зашто једете и пијете током викенда. Будете ли забиљежили и шаку чипса поједену у пролазу, знаћете које калорије су вас коштале виткости и касније ћете настојати да то избјегнете. Важно је и да установите шта су окидачи због којих посежете за одређеним намирницама. Запитајте се да ли вам је, док гледате поподневни филм, неопходна чинија кокица или сладолед из замрзивача. Кад једном уочите обрасце који вас подстичу на преједање, предузмите кораке да их избјегавате.

Стручњаци за здраву исхрану саветују и да ограничите унос алкохолних пића. Препоручују да попијете највише два и да, послије сваког, попијете чашу воде. На тај начин не само да ћете унети мање калорија, већ ћете и смањити шансу да једете више него што је потребно, будући да поједина пића отварају апетит.

Немојте викенде да доживљавате као једину шансу за уживање у омиљеној храни. Ако неко јело у којем највише уживате будете конзумирали током неког радног дана, схватићете да сте суботом и недјељом мање жељни омиљених посластица.

И, на крају, подразумијева се да би и викендом требало да будете активни, можда не истим интензитетом као радним данима, али свакако настојте да вам се кретање не своди на релацију кухиња-софа и обрнуто. Прошетајте се са пријатељем, возите бицикл, урадите код куће најједноставније вјежбе које практикујете и у теретани... И послије неколико мјесеци станите на вагу. Бићете задовољни бројом на којој се зауставила црвена казаљка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана