Подгријавањем ових намирница можете да направите више штете него користи

Agencije
Подгријавањем ових намирница можете да направите више штете него користи

Истраживања показују да у неким случајевима подгријавањем термички обрађених намирница можете да направите више штете него користи. Док једне подгријавањем губе нутритивна својства, друге у себи садрже једињења која загријавањем постају токсична.

Управо зато су “Food Stadards Agency” и “European Food Informational Council” направили листу намирница које не би требало да подгријавате.

Пилетина је богата протеинима, а управо су они један од разлога зашто не бисте требали да је подгријавате. Због промјене структуре протеина, подгријана пилетина може да проузрокује пробавне тегобе.

Такође, може бити заражена салмонелом. То може бити проблем, уколико користите микроталасну за подгијавање. Разлог томе је што микроталаси не продиру у све дијелове меса подједнако, што значи да ће се неки дијелови термички обрадити прије других.

Печурке

Печурке садрже протеине које ензими и микроорганизми врло лако могу да униште. Такође, подгријане печурке могу да изазову пробавне тегобе.

Пиринач

У термички необрађеном пиринчу могу се наћи бактерије које проузрокују тровање. Кувањем се те бактерије уништавају, али чување припремљеног пиринча на собној температури може довести до појаве штетних једињења која проузрокују повраћање и дијареју.

Кромпир

Он подгревањем губи нутритивна својства, а ако одстоји, на њему се могу развити и бактерије  које изазивају ботулизам - ретко, али по живот опасно тровање.

Шпинат и остало лиснато поврће

Шпинат и остало лиснато поврће може да садржи високе концентрације нитрата, у зависности од тога гдје се узгаја. Сам нитрат је потпуно безопасан, али може да се претвори у нитрите, а потом у нитрозамине, за које је познато да су канцерогени.

Важно је нагласити, када је шпинат у питању, да стручњаци још нису једногласни. Иако упозоравају да је подгријавање шпината опасно, изгледа да сада мијењају мишљење јер је један студент тврдио да је то безопасно и поткрепио свој аргумент научним образложењем.

У сваком случају спанаћ је далеко укуснији када га једете тек спремљеног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана