Побиједите остеопорозу исхраном

Г.С.
Побиједите остеопорозу исхраном

Храна богата калцијумом и витамином Д добра је за јачање густоће костију и то су најпознатије намирнице које користимо када желимо ојачати наше кости. Међутим и неколико других витамина и минерала играју важну улогу, попут витамина Ц, калијума и магнезијума.

Остеопороза је болест коштаног ткива у којој долази до губитка органског и минералног дијела кости, због чега оне постају крхке и ломљиве. Спада у једну од пет најчешћих хроничних болести.

Уколико имате остеопорозу, ваша прехрана треба бити уравнотежена и садржавати пуно свјежег воћа и поврћа, као и немасне изворе протеина. Правилна прехрана може помоћи у спречавању и превенцији остеопорозе.

Зелено поврће

Људи су склони да сматрају да су млијечни производи једини извор калцијума, а заправо се он налази у много различитих врста поврћа попут кеља, зеља и купуса. Осим тога ово поврће садржи и добру количину витамина К, за који се зна да додатно смањује ризик од остеопорозе.

Кромпир

Иако је мање познат од калцијума и витамина Д, и кромпир је јако добар за ваше кости. Он садржи магнезијум и калијум који заједнички дјелују како би штитили ваше кости. Кромпир само пеците или кувајте, никако га немојте пржити како бисте сачували његову здравствену вриједност.

Агруми

Сви знају да су агруми изврстан извор витамина Ц. Но не знају да и је и витамин Ц јако добар за густину костију.

Риба

Многе врсте масних риба дају лијепу количину витамина Д, који помаже вашем тијелу и костима. Риба такође има омега-3 масне киселине, које су осим за здравље костију добре и за зглобове и кардиоваскуларни систем. Лосос је добар извор калијума, а конзервисани лосос садржи калцијум.

Бадеми

Бадеми су такође јако добри јер су изврстан извор калцијума и калијума.

Оваква врста прехране посебно је битна током зимских мјесеци када не излазите толико често на сунце, које је важан извор витамина Д.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана