Пет разлога зашто не требате пити кафу рано ујутро

ljepotaizdravlje.ba
Foto: Илустрација

Многима је прва ствар коју након буђења ураде испијање топле кафе, па потом спремање за даље дневне активности. Међутим, према неким истраживањима та прва шољица кафе ујутро можда и није најбољи начин да започнете свој дан.

Заправо, доктори вјерују да је најбоље вријеме за уживање у шољици кафе између 9:30 и 11:30. Учинци које она може имати на ваше тијело кад је пијете наташте могу бити прави знак за узбуну, како пише Bright Side.

1. Осјећат ћете се уморније

Кафа је за многе од нас напитак за буђење, но пијење чим устанете из кревета може имати супротан учинак. Кофеин удвостручује ниво хормона стреса и може довести до проблема са спавањем. Ако дан започнете шољицом кафе, након кратког времена ћете се поново осјећати поспано. То се догађа јер наше тијело производи инзулин како би надокнадио шећер, узрокујући пад нивоа глукозе у крви, што резултира недостатком енергије и тјескобом.

2. Ваше тијело може брже изгубити битне минерале

Конзумирање редовне дозе кафе рано ујутро може довести до губитка многих есенцијалних витамина и минерала. Може саботирати апсорпцију жељеза, магнезија и витамина Б који су витални за наш нервни систем. Превише кофеина такође може излучити калциј из ваших костију, чинећи их слабима и ломљивима.

3. Може довести до накупљања килограма

Иако вам црна кафа може помоћи у сагоријевању масноћа, она такође може пореметити ваше здраве начине спавања. Када се не наспавате, осјећате се гладније и више жудите за слатким. Многи напици од кафе, попут популарних заслађених мјешавина, препуни су шећера и калорија те могу довести до вишка килограма.

4. Суши кожу

Будући да кафа чини да чешће користите заход, она дехидрира ваше тијело. Кад постанете дехидрирани, токсини теже излазе из тијела кроз вашу кожу. То, пак, исушује кожу и чини је рањивијом на разне проблеме, попут преурањених бора.

5. Повећава шећер у крви

Јутарња шољица кафе отежава ћелијама регулацију шећера у крви, што може довести до разних болести. Висок шећер у крви, пак, може довести до дебљања, па чак и повећати ризик од кожних инфекција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана