Пет прехрамбених навика које су боље од било које дијете

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

За многе људе почетак нове године значи почетак нове дијете. Једно истраживање је показало да је 20 посто људи одлучило да изгуби килограме почевши од 1. јануара.

 Међутим, студија за студијом је открила да дијета не дјелује дугорочно – велика већина људи на крају добије тежину коју су изгубили, ако не и више – и да нижа тјелесна тежина ионако није поуздан показатељ бољег здравља.Ако сене осјећате физички добро није лоша идеја да промијените начин на који једете, каже Блаир Бурнетте, постдокторски истраживач психологије на Универзитету Минесота.Могуће је побољшати своје физичко и ментално здравље тако што ћете више водити рачуна о томе шта једете. То чак може довести до промјена у саставу вашег тијела. Кључно је одбацити заблуду да би губитак тежине требао бити ваш циљ једни циљ.

Независно о томе осјећате ли се лоше или без енергије, једете ли превише зато што сте тужни или вам је досадно, прехрана итекако доприноси и физичкој спремности и менталном здрављу. Међутим, стручњаци тврде да је кључно не заваравати се и да циљ не би требао бити мршављење.Савјетују ових шест промјена које ће свакако придонијети здравијем односу с храном.

Додајте, не одузимајте

Људи ће се лакше држати неке одлуке ако она не значи одузимање неке навике, него додавање према истраживању објављеном у часопису ПЛОС Оне. Умјесто да се концентрирате на то да се суздржите од разних сластица, додајте сваком оброку поврће и сваки дан поједите барем један комад воћа.Ако усто још записујете своје навике, чинит ће вам се да ћете лакше испунити циљ. Крените полако, ништа не треба бити одмах и сваки дан.

Идеја је да се сваком оброку или у међуоброцима додају храњиве намирнице умјесто да се нешто избацује. Зато немојте престати јести чипс или кексе које волите, већ их комбинирајте с храном која ће вас лако заситити попут гуацамолеа или путра од кикирикија. Омиљени комад меса поједите са зеленим лиснатим поврћем, а у јаја за доручак додајте мало шпината.

Пијте воде

Вода је једноставан додатак који увелике може утјецати на ваше здравље. Блага дехидрација је повезана с умором, слабијом мотивацијом и гастроинтестиналним проблемима попут затвора. Такођер, може придонијети већем ризику од уринарних инфекција, високог крвног тлака, срчаних болести и можданих удара.Стручњаци савјетују пити између двије и три и по литре воде дневно, а и више ако вјежбате. Ако нисте једна од оних особа која је тога у сваком тренутку свјесна, стручњаци савјетују да крај кревета држите боцу воде па неколико гутљаја попијете одмах након буђења, након или умјесто каве попијте шољицу чаја, попијте чашу воде након прања зуба, преноси Кликс.

Једите више влакана

Наше тијело не може пробавити влакна и дуго су времена знанственици сматрали да се ради о бескорисном елементу у храни док се није открило да влакна хране добре бактерије у нашем пробавном тракту што директно утјече на многе тјелесне процесе, од расположења до имунолошког сустава. Захваљујући влакнима тијело спорије пробављује храњиве твари и дуље се осјећамо сито.

Припремите по један нови рецепт сваке седмице

Ове се одлуке доиста није тешко држати, а усто је и забавно. Стручњаци тврде да особе које више кухају код куће, а мање једу у ресторанима, опћенито су здравији, имају боље односе снажнији осјећај културолошког идентитета. Уживајте у храни коју сте припремили, не једите на брзину и уз телевизију.

Водите дневник како се осјећате

Умјесто да сумануто бројите калорије, пратите како се осјећате након којег оброка. Запишите што сте, кад и колико отприлике појели, колико сте били гладни прије и како сте се након тогаосјећали.Обраћање пажње на осјећај глади доводи до мање стреса и  већег задовољства. Ослухните колико сте гладни, али једнако је важно не оптерећивати се величином порције или бројем калорија..

Уживајте у храни

Ниједна промјена у прехрани не би требала бити оптерећење нити водити до тога да се лоше осјећате. Таква промјена иначе неће бити одржива.Напријмер, немојте се силити јести поврће које не волите; не очекујте од себе да ћете одједном постати врсни кухар, посебно ако вам радни дан траје дуго и долазите кући исцрпљени; немојте се немило налијевати водом ако имате жељу попити сок. Фокусирање искључиво на храњиве елементе хране, без имало ужитка, дугорочно није корисно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана