Пет намирница може да надокнади витамин који тијело не производи

B92
Foto: Ilustracija

Витамин Е је витамин растворљив у мастима који се налази у многим намирницама, мастима и уљима.

 

Такође је и антиоксидант, супстанца која може да спријечи оштећење ћелија и пружа заштиту од озбиљних болести, укључујући срчана обољења.

Тијело не може да произведе овај витамин, па је неопходно да га надокнађујемо кроз исхрану. Бадеми

Бадеми су један од највећих извора витамина Е, а слиједе га љешници, они су такође сјајни извори дијеталних влакана и полинезасићених масти здравих за срце.

Сјеменке

Сљедећи пут када пожелите нешто хрскаво, посегните за сјеменкама биљака. Сјеменке сунцокрета су посебно богате витамином Е. Ове сјеменке такође могу да додају укус и текстуру бројним јелима, укључујући овсене пахуљице, јогурт, салате и супе, па бисте и на тај начин могли да их укључите у исхрану.

Уља

Пошто сјеменке и орашасти плодови садрже витамин Е, није изненађење да су њихова уља једнако вриједна пажње.

Лиснато зеленило

Поврћа попут овог су укусна и препуна витамина Е. Неке од најбољих опција укључују спанац́ и блитву, који обе нуде око 2 милиграма витамина Е по пола шоље.

Авокадо

Авокадо је још један сјајан извор витамина Е, који нуди око 4 милиграма на 100 грама. Друге хранљиве материје у авокаду укључују калијум, витамин К и рибофлавин. Такође садржи влакна, која су од виталног значаја за здраво варење, снижавање холестерола и одржавање нивоа шећера у крви

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана