Педијатри упозоравају: Због омикрона биће више заражене дјеце

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Удружење педијатара Србије упозорило је данас у саопштењу да је, због ширења омикрон соја вируса корона, извјесно да ће се у наредном периоду повећати број заражене и хоспитализоване дјеце.

У саопштењу се наводи да подаци из САД и европских земаља показују да број регистрованих случајева вируса корона у узрасту до 18 година константно расте, и у апсолутним цифрама, и по учешћу у укупном броју обољелих.

С обзиром на то да већи број дјеце оболијева, више је и оних код којих је клиничка слика тежа и захтијева лијечење у болничким условима.

У Удружењу педијатара наводе да је у периоду када је био доминантан делта сој вируса, запажен пораст броја обољеле деце у односу на претходни талас, а да ће омикрон сој захватити још већи број млађих од 18 година.

Додају да је највећи број обољеле и хоспитализоване дјеце у државама захваћеним омикрон сојем код млађих од четири године, а посебно је забрињавајуће што су бројке у порасту у земљама са процентом вакцинисаних значајно већим од Србије.

"Једини начин да заштитимо категорију дјеце до четири године је вакцинација свих у њиховом окружењу", поручују из Удружења.

У складу са тим подацима, Удружење апелује да се вакцинишу и приме бустер дозу родитељи који то до сада нису учинили, као и да се дјеца старија од 12 година вакцинишу.

Такође, апелују и да дјеца старија од 12 година приме и трећу, бустер дозу вакцине против ковида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана