Педијатри открили нов симптом вируса корона код дјеце

Б92
Педијатри открили нов симптом вируса корона код дјеце

Александар Стојановић, директор истарског Завода за јавно здравство, истиче да се у последње вријеме код дјеце, осим уобичајних симптома, јавља и један нов.

Он је казао да се у послједње вријеме код дјеце, уз симптоме који почињу углавном пробавним сметњама и повишеном температуром, јављају и промјене на кожи у облику осипа на тијелу.

"Тај осип код неких може бити мање, а код неких више изражен. Код одраслих се међу првим симптомима јављају доста јаке главобоље и болови у цијелом телу, уз губитак мириса и укуса, повишену температуру и такође још увек пробавне сметње. То су неке индикације код којих би свакако требало посумњати на заразу новим вирусом корона, остати код куће и јавити се лјекару", поручио је Стојановић, а наводи Глас Истре.

Тренутно је у Истри 78 одсто оболјелих до 60 година, дакле ради се о радно активном становништву, од чега је 73 одсто обољелих у популацији до 18 година, а велики број њих је и у самоизолацији.

"С обзиром на начин њихова живота, кретања и директног контакта с већим бројем особа на разним мјестима, а узимајући у обзир да су многи од њих потпуно асимптоматски преносиоци заразе, заиста није лоше непрестано понављати апел јавности да буду одговорни према себи и другима и придржавају се епидемиолошких мера. Јер нам се нажалост врло брзо ситуација може погоршати или отети контроли, што свим силама настојимо избећи", каже Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана