Пандемија короне се погоршава - издато упутство шта треба радити

ГС
Пандемија короне се погоршава - издато упутство шта треба радити

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је 60 одсто, од 10 милиона обољелих широм свијета, регистровано у јуну, што, упозорила је, показује да се епидемија погоршава, а не да слаби.

Директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је да се дневно забиљежи и до 160 хиљада случајева и позвао све државе да свеобухватно приступе борби против вируса.

- Пронађите, изолујте и брините о сваком случају, пратите и стављајте у карантин њихове контакте, обуците и опремите здравствене раднике, образујте и оснажите грађане да могу да чувају себе и друге - рекао је Тедрос.

Тедрос је упозорио да земље које примјењују само дио мјера имају "дуг пут пред собом", преноси Глас Америке.

- Не само тестирање. Не само физичка дистанца. Не само праћење контатата. Не само ношење маски. Него све одједном - рекао је он и нагласио да је једна од ствари коју је научио у протеклих шест мјесеци да никад није касно да се промијени ситуација у некој земљи.

Директор СЗО напоменуо је да ношење маске некада може да спасе живот.

- Критичан праг - у одговору на корону на Блиском истоку

Блискоисточне земље достигле су "критичан праг" у одговору на пандемију корона вируса, након што су мјере карантина постепено ублажене уз отварање граница, саопштила је Свјетска здравствена организација.

Ахмед Ал-Мандхари директор СЗО за регион источног Средоземља изјавио је да је број забиљежених случајева заразе корона вирусом у јуну био виши него током четири претходна мјесеца заједно.

Он је реко да је око 87 одсто смртних случајева од посљедица ЦОВИД-19 потврђен у само пет земаља региона - Ирану, Ираку, Саудијској Арабији, Египту и Пакистану, преноси ББЦ.

Мање случајева заразе короном забиљежено је у Сирији и Јемену, међутим, Ал-Мандхари сматра да је ово највјероватније посљедица потешкоћа у спровођењу тестирања, лијечења и праћења контаката обољелих, због рата у овим земљама.

Ал-Мандхари је упозорио да су здравствени системи земља у региону источног Средоземља преоптерећени, да су здравствени радници исцрпљени и да је велики број људи и даље под ризиком, те да неуспјех у ријешавању кризе изазване пандемијом не долази у обзир као једна од опција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана