Пандемија је имала широки утицај на ментално здравље

Танјуг
Пандемија је имала широки утицај на ментално здравље

АТЛАНТА - Ново истраживање америчких Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) открило је да се скоро 41 одсто испитаника бори са проблемима везаним за ментално здравље који произилазе из пандемије корона вируса - како у вези са самом пандемијом, тако и мјерама које су предузете за њено сузбијање, укључујући физичко дистанцирање и остајање код куће.

“Примјетно повишена преваленца пријављених штетних менталних и бихевиоралних здравствених стања повезаних са пандемијом ковид-19 истичу широк утицај пандемије и потребу за спречавањем и лијечењем ових стања”, написали су аутори студије, објављене данас у часопису “Морбидити енд Морталити Викли Рипорт”, преноси ЦНН.

У интернетском истраживању у којем је учествовало више од 5.400 одраслих који жииве у САД спроведеном током посљедње недјеље јуна, 40,9 одсто испитаника је пријавило бар један проблем у понашању или у вези с менталним здрављем.

Од тога је 31 одсто изјавило да су искусили симптоме анксиозности или депресије, 26 одсто је рекло да су доживјели трауме или симптоме поремећаја повезаних са стресом, 13 одсто је рекло да је започело или повећало употребу психоактивних супстанци, док је 11 одсто је рекло да је озбиљно разматрало самоубиство у посљедњих 30 дана.

Најмање један негативан ментални или бихевиорални здравствени симптом регистрован је код 75 одсто младих од 18 до 24 године, 52 одсто од 25 до 44 године, 52 одсто латиноамериканаца, 67 одсто неплаћених његоватеља за одрасле и 66 одсто људи који немају завршену средњу школу..

Проценат међу онима са постојећим психичким проблемима је био још већи.

Ови налази у складу су с претходним истраживањима, која су открила да су симптоми анксиозних и депресивних поремећаја у САД знатно порасли између априла и јуна 2020. године, у поређењу с истим периодом 2019. године, наводи ЦНН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана