Пацијенти у Велсу добили антивирусни лијек за ковид код куће

Танјуг
Foto: Илустрација

КАРДИФ- Неколико стотина пацијената у Велсу добило је антивирусне таблете за ковид које могу да користе код куће, пренио је Би-Би-Си.

Ово је прво клиничко тестирање антивирусних лијекова специјализованих за ковид, додаје се у тексту.

Студију води Универзитет Оксфорд, а лијекови су испоручени Служби јавног здравља Велса, као и Здравственом истраживачком центру Велс и Универзитету Кардиф. Влада Велса поздравила је објаву да је неколико милиона антивирусних лијекова набављено у Великој Британији да би се лијечио ковид.

Откако је почела набавка лијекова 8. децембра, око 3.000 људи је учествовало у тестовима, од тога је половина добила антивирусни лијек. Научници се надају да ће у комбинацији са вакцинама и бустер програмом, смањити број људи који ће завршити у болници због вируса. Велшани ће моћи да користе ијлек молнупиравир, који је првобитно направљен за борбу против грипа. "Лијек улази у инфициране ћелије и онда блокира вирус да се умножава. То значи да количина вируса треба да остане мала, што смањује ризик од озбиљног тока болести", изјавио је доктор Ендрју Карсон, који ради као истраживач на Панорамским студијама у Велсу.

Као дио истраживања, пацијенти обољели од ковида ће узимати два пута дневно таблете у првих пет дана од појаве симптома. У Велсу, свако изнад 50 година може да учествује, као и особе између 18 и 49 година са придруженим болестима и позитивним ковид тестом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана