Ово су знакови да претјерујете с кафом

GS
Foto: Ilustracija

Пијење кафе једна је од свакодневних навика код већине људи и многи не могу да замисле јутро без шољице омиљеног напитка.

Али, стручњаци упозоравају да не би требало претјеривати у конзумирању омиљеног напитка.

Према недавној студији Европског друштва кардиолога, прихватљиво је попити двије до три шољице дневно. 

Примјећено је и да све врсте кафе (мљевена, инстант и она без кофеина) имају позитивне ефекте на људско здравље. 

Међутим, ако спадате у особе које прекорачују препоручене дозе, онда треба узети у обзир и могуће посљедице:

Осјећај тјескобе

Типична шољица кафе садржи 95 милиграма кофеина. Дакле, ако бисте попили четири кафе, унијели бисте око 500 милиграма кофеина дневно.

Једна студија је показала да претјерано конзумирање поменуте супстанце може довести до високог нивоа стреса, тјескобе, па чак и депресије.

Истраживање говори да конзумирање више од 1000 милиграма кофеина седмично може бити индикатор високе анксиозности. Зато је вријеме да промијените навике.

Лош сан

Кафа може да узрокује и проблеме са спавањем, нарочито ако поподне имате навику да уживате у овом напитку. Мада постоје многе здравствене предности редовног испијања кафе, свођење дневног уноса на минимум, и то ујутро, може допринијети квалитетнијем спавању ноћу.

Убрзани откуцаји срца

Иако је једна студија показала да испијање 100 милиграма кофеина, у размаку од сат до пет сати, није узроковало убрзане откуцаје срца, конзумирање значајних количина може довести до промјене срчаног ритма, али за то је потребна значајна количина кофеина.

Трема

Ако осјетите дрхтање послије превише попијених шољица кафе - то се може дефинисати као предозирање кофеином, што може изазвати главобољу, трему, потешкоће са спавањем и, већ поменути, убрзан рад срца.

Умор

Када се осјећате уморно нормално је да посегнете за шољицом кафе. У једној студији, у којој су учесници добили одређене количине кофеинских напитака за јачање енергије, њихово редовно испијање, нарочито оних са шећером, узроковало је ментални умор код испитаника.

Зато када планирате да спавате, немојте посезати за кафом јер ћете остати будни, а поремећен сан ће касније током дана изазвати још већи умор, пишу Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана