Ово су намирнице које бисте требали избјегавати прије спавања

Kliks
Foto: Ilustracija

Оно што једете може утјецати на то колико добро спавате, а намирнице попут чоколаде, сладоледа, сира или чипса би требали избјегавати јер ће продужити ваше будно стање или покварити квалитет сна.

Кад је ријеч о квалитетном сну и спавању, савјети за избјегавање намирница које садрже кофеин су већ општепознати. Међутим, постоје и друге намирнице које могу уназадити ваш одмор преко ноћи.

Из британске компаније Бененден Хелт открили су најгоре намирнице за грицкање прије спавања, а неке од њих могле би вас изненадити.
Када је могуће, требали бисте избјегавати јести касно навече и клонити се стимуланса попут кафе и шећера.

Чоколада

Није тајна да чоколада није најбољи касновечерњи међуоброк, понајвише због високог садржаја кофеина и шећера.
Током каснијих фаза спавања, конзумација кофеина може узроковати чешће појављивање брзих покрета очију, због чега је већа вјероватноћа да ћете се осјећати уморно ујутро.

Сир

Иако је идеја да ће једење сира прије спавања довести до лоших снова можда стара легенда, постоје и други разлози због којих бисте ову храну требали избјегавати ноћу.
"Масни или стари сир, као и конзервирано месо, садрже природно високе нивое аминокиселине тирамина, због чега се осјећамо будно", кажу стручњаци.
Тирамин узрокује да надбубрежна жлијезда ослобађа хормон "бори се или бјежи", што повећава будност на неколико сати.

Зачињена храна

Треба избјегавати зачињену храну због високе разине капсаицина.
"Ова хемикалија подиже тјелесну температуру ометајући процес терморегулације тијела, што заузврат ремети сан", истакнули су.

Сладолед

 Сладолед може повисити ниво шећера у крви, који ће онда нагло пасти након што легнете у кревет.
"Пад шећера у крви упозорава надбубрежне жлијезде да постоји хитан случај, што заузврат повећава разину кортизола и буди тијело из сна", тврде стручњаци.

 Чипс

Мали пакетић чипса прије спавања могао би бити управо оно што желите, али је и једна од најгорих намирница за јести прије спавања јер доприноси "површном" сну.
Покушајте избјегавати слане грицкалице три сата прије спавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана