Ово су најопаснији начини на које људи покушавају изгубити сало на стомаку

Кликс
Foto: илустрација

Кратке дијете, пића за детоксикацију, чишћење соковима, модни програми мршављења, тешко је пратити све штетне методе мршављења које нам се свакодневно продају.

И док постоји много здравих, одрживих навика које можемо усвојити како бисмо испунили своје циљеве у вези с тежином, постоји мноштво опасних начина за мршављење од којих стручњаци упозоравају да се требамо клонити.

Како би азнали више о овим штетним методама, из Итиса разговарали су с дијететичарком Ами Гудсон, МС, РД, ЦССД, ЛД аутором књиге Д Спортс Нутритион Плејбук и чланом нашег стручног медицинског одбора и Коуртни Д'Ангело, МС, РД, аутором у Го Велнесс-у.

Прескакање оброка

Иако може бити примамљиво прескочити оброке како бисте унијели мање калорија, ово може бити опасан начин за мршављење. Осим тога, ни то обично неће бити одрживо.

"Толико људи мисли да је прескакање оброка кључ за мршављење, а заправо ништа не може бити даље од истине! Замислите свој метаболизам као ватру; да бисте распламсали ватру, морате је запалити. Затим, да бисте је задржали гори, додајете мале количине дрва сваких неколико сати. Исто је и са метаболизмом. Морате га покренути доручком, а затим га одржавати горућим једући мале, честе оброке сваких неколико сати. Чешће једење ће вам помоћи да управљате гладом и ситости, што вам на крају помаже да управљате величинама порција и количином калорија које уносите", каже Гудсон.

Одабир производа за детоксикацију умјесто хране

Оба дијететичара се слажу да детоксикација није дугорочно ефикасна, већ може бити и штетно за ваше здравље.

"Детоксикација није ништа друго него маркетиншки трик који ће вас натјерати да купите производ или слиједите тренд. Не морате чистити своје тијело; то је оно што ваша јетра и бубрези раде цијели дан сваки дан. Када људи иду на чишћење и елиминишу већину хране такођер елиминишу и хранљиве материје. Ово вам може довести до ниске енергије, ниског шећера у крви и учинити да се осјећате прилично лоше током цијелог дана. Да не спомињемо, ако вјежбате, ризикујете да постанете вртоглави и чак и вртоглавица од вјежбања на мало или без хране. Исхрана је неопходна за стабилан ниво шећера у крви и енергије, стога прескочите чишћење и фокусирајте се на праве количине хране богате нутријентима", каже Гудсон.

Узимање лијекова за мршављење

Неки људи могу имати користи од лијекова за мршављење, овисно о препоруци лијечника. Међутим, треба пажљиво размотрити када идете овом рутом.

"Било да се ради о лијековима на рецепт или медицинској процедури за мршављење, можда неће дати дугорочне резултате ако покушавате изгубити сало на стомаку. Умјесто да мијењају навике понашања правилном исхраном и редовним вјежбањем, неки људи се окрећу медицинским лијековима за мршављење или процедуре. Ово може постати опасно с временом јер ће се људи ослањати на лијекове и неће се фокусирати на побољшање свог укупног здравља уравнотеженом прехраном, што би могло резултирати недостатком витамина и нутријената. Можда ћете добити "брзо рјешење" с брзим резултатима с медицински губитак тежине, али они обично нису одрживи на дуги рок и могу бити нездрави за вас", каже Д'Ангело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана