Ово су најбољи витамини за раст косе

Независне
Foto: илустрација

Правилна њега коже и косе долази изнутра – а спремили смо водич у којем су детаљније описани најбољи витамини за раст косе. У мору производа који се тренутно нуде на тржишту за рјешавање одређених проблема, избор нам ипак пада на оне који ће његовати цијели организам изнутра. Иста је прича и с подстицањем раста косе.

Сваки дан у просјеку губимо 50 до 100 власи. То је потпуно нормалан процес и коса се у нормалним условимма без потешкоћа обнавља. Но, понекад долази до појачаног опадања косе, а тијело није у могућности једнако брзо подстакнути раст нових власи. Најчешћи узрочник појачаног опадања косе је неправилна исхрана и мањак одређених витамина. Баш зато, прије него што посегнете за производима који ће вам помоћи у вашој борби, доносимо мини водич кроз витамине који ће подстакнути раст ваше косе.

Витамин Б7 (биотин)

Биотин је витамин топив у води, што значи да се организам врло лако ослобађа вишка биотина. Другим ријечима, јако тешко ћете претјерати с уносом биотина. Мањак узрокује низ нуспојава, а једна од њих је и појачано опадање косе.

Овај витамин је кључан за производњу аминокиселина у тијелу. Аминокиселине граде протеине, а коса је чак 90 % протеина. Осим што потиче раст косе, биотин побољшава њену еластичност и одличан је за његу сухе косе.

Витамин Ц

Витамин је такође топив у води, а мањак витамина Ц најчешће прво примијетимо на кожи и коси. Коса постаје ломљива, појачано опада, а кожа суха и склона пријевременом настанку знакова старења.

Витамин Ц има антиоксидацијско својство, смањује ниво слободних радикала у тијелу и кључан је за производњу колагена. Колаген чини око 1/3 вашег тијела и потребан је за изградњу везивног ткива.

Витамин Д

Истраживања су показала да мањак витамина Д повећава ризик од појачаног опадања косе, а такође је неопходан за здравље и љепоту коже. Витамин Д је један од најважнијих нутријената и организам га користи за раст косе.

Витамин Б2 (рибофлавин)

Бројна истраживања показала су да мањак жељеза у тијелу узрокује опадање воде, а тијело не може апсорбовати жељезо без витамина Б2. Другим ријечима, све и ако уносите одговарајућу количину жељеза, то ће бити узалудно ако не уносите одговарајућу количину витамина Б2.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана