Ово је најгора храна за ваше здравље

ГС
Foto: arhiva

Толико посластица на полицама које су пуне калорија и шећера, може бити тешко одољети тим укусним искушењима.

Зато смо направили листу најгорих намирница за ваше тијело, оних генеричких на које не бисте требали губити вријеме ако покушавате да смршате.

Дакле, ако желите изгубити неколико килограма, ево најгоре хране коју требате избјегавати.

Чипс

Чипс испоручује 500 милиграма натријс или око 1/4 чајне кашике соли, што је отприлике једна трећина укупних милиграма натријума за које Америчко удружење за срце каже да би просјечна одрасла особа требала циљати у једном дану. Студија Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине открила је да чипс додаје више килограма тијелу потрошача него слатка пића, прерађено месо, црвено месо и друга храна.

Пржена пилетина

Пилетина се сматра здравијом алтернативом црвеном месу јер има мање засићених масти од говедине и одличан је извор протеина. Али премажите га брашном и испржите у врелом уљу и управо сте претворили хранљиви протеин у један од најнездравијих оброка.

Када пилетину пржите на уљу, храна упија много масти, што повећава калоријски садржај оброка. Што је још горе, пржење хране на високој температури у биљним уљима (попут уља репице и кукуруза) или уљу од сјеменки (попут сезама или сјеменки грожђа) стварају транс масти, које су повезане с повећаним ризиком од срчаних болести, рака и гојазности, наводи Јоурнал. Засићене масти из пилетине на кожи такођер подижу ЛДЛ (лош) холестерол, који доприноси стварању плака у артеријама, што вас доводи у већи ризик од срчаних болести и можданог удара .

Крофне

Састоје се од бијелог брашна, шећера, а затим се прже у дубоком уљу. То значи да крофне садрже и транс масти, најгоре врсте које повећавају ваш лош холестерол и снижавају ваш добар холестерол.

Сухо месо

Сухо месо садржи конзерванс који се зове натријум нитрат који може изазвати хроничну упалу у артеријама, што доводи до атеросклерозе, сужавања артерија.

Помфрит са сиром

Сви препознају помфрит као постер за храну која је лоша за вас, тако да не чуди да их одмах погоршате када нанесете тај гњецави, слани сос од сира. Куповани умаци од сира као што је Крафт Цхеесе Wиз могу садржавати 430 милиграма натрија, или 19 посто ваше дневне препоручене вриједности натрија. Осим тога, садржи скоро 10 посто ваших дневних препоручених масти само у једној порцији – и то је све прије помфрита.

Конзервирана храна

Чак и оне чорбе са великим удјелом граха и поврћа могу бити супер слане. На примјер, било би вам тешко пронаћи укусну чорба од грашка испод 500 милиграма натрија по порцији. Није ни чудо да су супе из конзерве на листи намирница које су лоше за ваше срце.

Маргарин

Конзумирање маргарина повећава ризик од коронарне болести срца јер садржи транс масти. Што је маргарин чвршћи, то је више транс масти, према студији Епидемиологy. Маслац је често бољи избор за тост. Преглед из 2016. у ПЛОС Оне пронашао је врло мало веза између конзумирања путера и срчаних болести.

Зашећерене житарице

Признајте: знате да добијате нула влакана и пуно угљикохидрата и шећера из тањира житарица. Зато се то сматра најгорим доручком за мршављење. Боља идеја за доручак би била да додате мало чоколадног млијека у врућу овсену кашу, која је пуна дијеталних влакана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана