Ових седам тајни медицинске сестре у болницама не смију да вам одају

Агенције
Ових седам тајни медицинске сестре у болницама не смију да вам одају

О многим стварима које се догађају по болницама медицинске сестре морају да ћуте, иако би вољеле да их пацијенти знају. Оне су мост између пацијената и љекара у тренуцима у којима су људи најрањивији - било да су животно угрожени, у страху за своје здравље или, напросто, ван сигурности свог живота, у условима које не могу контролисати.

Због тога су често прве на удару критика, а њихов посао није нимало лаган.

Бити медицинска сестра значи имати много емпатије, стрпљења, радног елана и кондиције за стајање на ногама, понекад до раних јутарњих часова, али и знати како ћутати. Наравно, нису сви једнако добри у овом послу или талентовани за њега, али, генерално, то је професија која је врло потцијењена.

Наиме, медицинске сестре су често прави чувари тајни болница, а као такви могу нам открити детаље нашег лијечења, као и информације о људима који нас лијече.

Ипак, оне морају да поштују систем у којем раде, који је дубоко прожет хијерархијом у којој су лекари први, а оне испод њих. Неке од њих анонимно су откриле тајне које би вољеле да могу да кажу својим пацијентима, али би тиме ризиковале своје радно мјесто, углед болнице и сличне ствари.

Не слажу се са свим љекарима подједнако, али морају да ћуте, иако знају да нису сви способни за посао

Неће вам рећи да је доктор неспособан, јер то не смију, чак и да је истина. Али ако вам медицинска сестра каже "имате право на то да потражите друго мишљење", то је заправо то - тајна шифра, јер сматрају да вам неко други може више помоћи или је одговорнији и поузданији.

"Ако вам кажем да се консултујете с неким другим, то у преводу значи да ја не бих том доктору дала да ме дира", рекла је једна од њих за Бизнис инсајдер.

"И љекари су људи, тога смо ми болно свијесни, и чињеница је да многи остају до касних ноћних сати и пуно рада ублажавају алкохолом, па и дрогама. Но, није на нама да на то указујемо и не тражите нашу потврду за то. Потражите другог љекара, немојте се обрачунавати преко нас", наставља сестра.

Немојте давати мито - нема смисла

Давање мита лекарима није нешто што би требало да радите. Иако много људи још то практикује, вјерујте, љекар вас неће третирати ништа другачије - према свима се односе једнако. Нико вас неће лоше оперисати зато што му нисте дали новац, а нема смисла да се задужујете да бисте плаћали љекарима за оно за шта су већ плаћени.

Осим тога, већина њих се ни не сјећа колико им је ко дао и када. Радије тај новац потрошите на приватне анализе и консултације с приватницима, гдје ћете прије доћи на ред и добити дијагнозу, што је често важније од оног што слиједи.

Не постоји чиста болница

Болнице су пуне бактерија, и то оних опасних. Упркос најбољем труду особља, поготово чистачица, болнице напросто не могу бити околина која је стерилна.

Због тога већина оних који раде у болници у кућу не уносе ни ципеле у којима раде, па би било добро да то имате на уму када боравите у болници или посјећујете некога. Сапуни и средства за дезинфекцију су тамо постављени с разлогом.

Пријетње и викање су најгора ствар

Због таквих поступака неће вас третирати боље, већ вам то само штети. Како каже једна од сестара:

"Нећу рећи да дословно шиканирамо такве, али будите сигурни да нећете због таквог понашања добити аналгетик који бисмо вам на своју руку дали или, пак, посебно бринути о вама. Све што ми тражимо је нормално понашање. Ја нисам осветољубива, али знам колегинице које то јесу и не замјерам им, па се тога сјетите слиједећи пут кад вам дође да се дерете на сестру и кажете да је глупача".

Постоји вријеме када је боље и када је лошије да се буде у болници

Најгоре вријеме када можете завршити у болници су празници и љето. Наиме, у то доба већина реномираних стручњака је на годишњем, замјењују их млађи и мање искусни, а у то вријеме се болничко особље опусти. Избјегавајте операције и третмане у то доба, ако можете.

Не лажите нас

Не лажите о томе шта узимате. Било да је ријеч о биљним препаратима или неким лијековима које можете да купите без рецепта, сестрама морате рећи апсолутно све што узимате, јер контраиндикације с терапијама могу бити веома опасне. На крају, такве ствари се увијек сазнају, а онда се осјећате глупо и нећете доћи на добар глас на одјељењу.

Осим тога, немојте лагати о својим симптомима или о томе колике болове осјећате, јер тако себе доводите у опасност.

"Ако имам пацијенткињу која се весело смеје и дописује на мобилном телефону, али ми истовремено говори да мора да види љекара хитно, јер има болове, сигурно је нећу схватити озбиљно. Исто тако, немојте глумити хероје ако је бол јак — понекад су такви симптоми оно што дијели живот од смрти. Значи, нема смисла да пред нама глумите, јер штету можете нанијети само себи", каже једна од сестара.

Није на нама да радимо туђи посао

Сестре вам неће саопштити резултате ваших анализа, јер је то посао вашег љекара, а не њихов. Није ствар у томе да су зле, глупе или неинформисане, али сваки посао има своја правила. Оне нису ту да вам кажу имате ли рак или немате, то ће вам рећи онај ко треба да вас лијечи. Ако их питате, само ће вам одговорити "не знам", чак и ако знају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана