Ових 6 митова највише кваре секс

24sata.hr
Ових 6 митова највише кваре секс

Лажи које су постале "позната истина" или све предрасуде које су погрешне, а тичу се разлике у сексуалности између жена и мушкараца постале су веома бројне.

Овим се бавила докторка Карен Гарни у својој новој књизи "Minf the rap". У њој Гарни која је британски клинички психолог, даје своје стручно мишљење о толико раширеним лажима у сексуалности.

- Упркос чињеници да је наука у посљедњих неколико деценија направила изненађујућа открића, то знање још није дошло из академских кругова до широких маса - пише она.

Зашто? Нажалост, стварне чињенице о сексу и сексуалности морају да се пробијају кроз густу маглу моралног, друштвеног и културног мишљења и предрасуда.

1. Мушкарци имају јачи либидо

Једно трајно увјерење је да су мушкарци и жене поларне супротности када је ријеч о сексу. Многи од нас и даље вјерују да мушкарци имају снажнији либидо и биолошки су "направљени" тако да уживају више у сексу. То је глупост, тврди др Гарни, која каже да смо сличнији него мислимо.

Либидо је субјективна категорија, а не полна, те је сексуална жеља условљена и окружењем у којем се налазимо, одговарајућим партнером и слично, пише "Daily Mail".

Др Гарни истиче да анкете у којима се жене питају колико често помисле на секс, нису меродавне, јер нису стваран одраз жеље већ често рефлектују умор свакодневице, обавезе и слично.

- Да жену која каже да јој је до секса једном у мјесец дана, транспортујемо на удаљени острвски рај, уклонимо дневни стрес и организујемо јој недјељу пуну флерта с Идрисом Елбом, тешко да би рекла како жели секс једном мјесечно - каже Гарни.

2. Женама је вјерност лакша

И ово је врло чест мит, а заснива се на сличној тези да је мушкарцима секс потребнији, па му се теже и "одупиру". Истраживања сугеришу да жене у дугим везама прије губе сексуалну жељу за партнером него мушкарци, из чега произлази да би њима вјерност могла да буде тежа, а не лакша.

- Моногамија је најчешће ствар одлуке и карактера, а искушења долазе свима у већој или мањој мјери - истиче Гарни.

3. Мушкарци више уживају у сексу

Вјерујемо да је женска способност за сексуално задовољство мања од мушке. Али није - било која статистика која то одражава више се односи на то како се секс догађа и чије задовољство постаје приоритетно.

Ни женска тијела нису "замршенија" од мушких. Жене и мушкарци могу да доживе оргазам у једнакој мјери након мастурбације - око 95 посто, док се разлика догађа тек у сексу мушкарца и жене. Наиме, тада до врхунца стигне око 90 посто мушкараца, али код жена та бројка пада на 65 процената.

За жене је мастурбација сексуална активност број један за постизање оргазма. На другом мјесту је партнер који прстима стимулише клиторис, потом орални секс и тек на крају сама пенетрација. Цијелој ситуацији не помаже то што се довољно мушкараца не посвећује самом клиторису, а већини жена треба много више директне стимулације тог органа за оргазам. Чудесно је да је цијелокупна структура клиториса правилно откривена и објављена тек 2005. године, истиче Гарни.

4. Мушкарци више иницирају секс

Кроз историју је превладавала идеја да су мушкарци иницијатори, а жене те које прихватају или одбијају игру. То није истина - истраживања о сексу су овдје примјетила промијенљиви тренд: жене у везама с мушкарцима иницирају секс једнако често. Исто тако, мит је да су мушкарци увијек "спремни за секс".

5. На мушкарцима је већи притисак да секс буде добар

Наша историја гледања мушкараца као "'актера" секса ствара притисак који мушкарцима није од помоћи.

Али жене такође желе да изгледају као "добар сексуални партнер" - у мјери у којој ће лажирати оргазам. Више од половине жена признало је да су то учиниле из разлога који укључују и заштиту осјећаја њихових партнера, избјегавање конфронтације и жељу да се секс што прије заврши.

Проблем је у томе што лажни оргазам ствара илузију да су жене задовољне начином на који се секс реализује као и мушкарци. Такође, помаже и ширењу мита да већина жена може да стигне до врхунца искључиво од пенетрације.

6. Истина о томе колико често комшије "то раде"

Један од најчешћих митова је да људи у просјеку имају секс три пута недјељно и да је управо толико и препоручљива мјера. Новија истраживања показују да људи с редовним сексуалним животом имају веће задовољство у односу, но све док је то барем једном недјељно.

Парови који су упражњавали секс чешће од тога нису били ништа срећнији, што је доказ да смо бројевима више опсједнути него што они у стварности утичу на задовољство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана