Ови лијекови и храна нису компатибилни

Agencije
Ови лијекови и храна нису компатибилни

Ако пијете ове лијекове, обратите пажњу шта једете непосредно прије или послије њиховог узимања.

Вјероватно већ знате да одређене врсте лијекова није добро комбиновати, али јесте ли знали да постоје намирнице које не смију да се комбинују са неким лијековима? Прије него започнете с новом терапијом, разговарајте с љекаром или фармацеутом како би вам објаснили које намирнице треба да избегавате док узимате одрађени лијек.

Грејп

Овај цитрус мијења начин на који одређене ћелије у цријевима прихватају и преносе лијекове кроз тијело. На првом је мјесту, не зато што се често користи, већ зато што може негативно дјелује на учинак више од 50 лијекова. Некима ослаби дејство, некима појача.

Млеко

Млијеко отежава дјеловање неких антибиотика у вашем тијелу. Главни кривци за то су минерали у млијеку, попут магнезијума и калцијума, као и протеин казеин. Ако узимате антибиотике, информишите се о томе коју храну и пића не бисте смјели да конзумирате током терапије.

Чоколада

Ова омиљена намирница, посебно тамна чоколада, могла би да ослаби дејство лијекова које узимате за смирење или спавање, попут золпидема. Такође, чоколада може да појача учинак одређених стимуланса, на примјер метилфенидата (Риталин).

Алкохол

Пића која садрже алкохол уопштено треба избегавати, а ако узимате лијекове за срце или високи притисак алкохол би могао сасвим да поништи њихов учинак. Такође, може изнад безбједне границе да појача дејство неких других лијекова и изазове опасне нуспојаве.

Кафа

Кафа може да ослаби учинак антипсихотика попут литијума и клозапина, а појачати учинак и нуспојаве неких других лекова. На тој листи налазе се аспирин, епинефрин (користи се за лечење озбиљних алергијских реакција) и салбутамол (у облику инхалатора за болести дисајних путева). Такође, кафа може да отежа вашем организму искоришћавање гвожђа које сте унели у организам.

Витамин К

Ако узимате вафарин (лек који спречава настајање крвних угрушака) водите рачуна о томе колико витамина К уносите у организам. Наиме, витамин К може овај лек да учини мање ефикасним и тако повећа опасност од настајања крвног угрушка. Купус, броколи, прокељ, кељ, першун и спанаћ највећи су извори овог витамина.

Гинко билоба

Неки људи узимају ову препарате са овом биљком да би лечили или превентовали високи притисак, деменцију, тинитус и бројна друга стања премда не постоје научни докази о његовој делотворности. С друге стране, гинко може да ослаби учинак лекова којима се под контролом држе епилептични напади, попут карбамазепина и валпроинске киселине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана