Ове животне навике требали бисте промијенити након 40. године

ГС
Foto: Илустрација

Без обзира на то колико пазимо на своје здравље, сви имамо барем једну лошу навику, а људи старији од 40 година требали би више припазити на неке од њих.

"Мушкарци су ризичнија група у том смислу јер имају краћи животни вијек од жена. У многим дијеловима свијета мушкарци живе просјечно три до 10 година краће од жена", каже др. Jagdish Khubchandani, професор јавног здравља на Универзитету New Mexico State.

Мушкарци такође проводе већи број здравствено ризичних понашања и стилова живота него жене.

Велики проблем међу многим мушкарцима је недостатак озбиљног, одговорнијег или правилног схваћања здравствене и превентивне здравствене заштите.

Ваше тијело пролази кроз промјене након 40. године

Др. Khubchandani каже: "Мушкарци старији од 40 година морају схватити да тијело пролази кроз многе промјене у тој доби. Дакле, како би спознали и дијагностифуковали било које озбиљно или хронично стање болести што је раније могуће, мушкарци старији од 40 година требали би почети планирати и редовне посјете љекару ради општих прегледа. То не само да ће осигурати брзу дијагнозу болести већ ће помоћи информисати особу о укупном здравственом стању, начинима побољшања и будућим ризицима од болести."

Ограничите све изворе интоксикације

Др. Khubchandani наглашава: "Људи требају потпуно избјегавати или барем смањити све опијате као што су алкохол, духан и друге сличне твари.

Од 40. године склонији сте хроничним болестима, а опијати могу додатно погоршати та обољења или повећати ризик од дијагнозе рака, проблема са срцем и можданог удара.

Водите рачуна о својој тежини

Како особа стари, метаболизам постаје спорији и наше тијело има тенденцију накупљања пуно масноће у трбуху (висцералне абдоминалне масноће). Стога, ако проводите неактиван начин живота, вријеме је да то промијените и постанете активни. Према Центру за контролу и превенцију болести, одрасли требају проводити 150 минута тјелесне активности умјереног интензитета и 2 дана активности јачања мишића седмично.

Др. Khubchandani каже: "Млади људи имају тенденцију конзумирања пуно нездраве хране због свог начина живота, али када особа уђе у одраслу доб, отприлике након 30. године, требала би пазити на своју прехрану и конзумирати више воћа и поврћа и незасићених масноћа како се не би почела превише дебљати и повећавати ризик од високог крвног притиска и високог холестерола."

Избјегавајте друштвену изолацију

"Како људи старе, требали би се максимално трудити избјећи усамљеност, изолацију, досаду, али и научити правилно управљати стресом", наводи др. Khubchandani.

Након 40. године ваш мозак и срце постају рањивији на разне болести (нпр. срчани удар). Бити усамљен, изолован, досађивати се или одржавати врло стресан начин живота може повећати ризик од многих болести убрзавајући процес старења и појаве хроничних болести. Чак и кад су у питању болести које наступају у каснијој животној доби као што је Алзхеимерова болест, активан живот и комуникација с другим људима, ментална ангажованост и управљање стресом могу помоћи у смањењу ризика од Алзхеимерове болести у каснијој доби. Све ове активности требале би започети што је раније могуће у животу, али особито за оне који се приближавају 40. години кључни циљ требао би бити одржавање тјелесне и менталне активности."

Јачајте језгру

Кент Пробст, лични тренер, кинезиотерапеут и бодибилдер је открио: "Језгра је одговорна за многе различите функције током свакодневних животних активности о којима многи људи не размишљају. Како људи старе, њихово држање, равнотежа и стабилност постепено доживљавају пад. Добра вијест је да ове проблеме можете смањити или избјећи јачањем језгре."

Неодржавање одговарајуће мишићне масе

Пробст каже: "Задржавање снаге и одржавање мишићне масе кључ је дуговјечности. Повећана мишићна маса повезана је са значајно нижом смртношћу од свих узрока код људи старијих од 55 година. Осим повећане мишићне масе, друге добробити вјежби снаге укључују: бржи ход, бољу когнитивну функцију, бољу равнотежу, побољшану способност пењања уз степенице, побољшано расположење, повећану густоћу костију и побољшано управљање тежином, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана