Ове супер намирнице могу вам помоћи у борби против остеопорозе

ГС
Ове супер намирнице могу вам помоћи у борби против остеопорозе

Храна с високим садржајем калција и витамина Д посебно је добра за јачање ваших костију. То су два најпознатија храњива састојка када размишљамо о здрављу костију, али и неки други витамини попут витамина Ц такођер играју важну улогу.

 

Осим тога, ту је и калиј и магнезиј. Зато би свака уравнотежена прехрана требала садржавати пуно свјежег воћа и поврћа, као и извора "мршавих протеина".

Ових седам намирница добро је за превенцију, али и управљање остеопорозом. Иначе остеопорозу је веома важно схватити озбиљно јер иако су симптоми често безболни, требате се сачувати пријелома, јер уколико патите од ове болести, требат ће вам веома дуго да се опоравите.

Зелено поврће

Иако често мислимо како је млијеко главни извор калција, заправо га можемо пронаћи у много поврћа. Кељ, шпинат, кинески купус и репа зелене боје садрже доста калција. Осим тога, садрже и велику количину витамина К за који се зна да додатно смањује ризик од остеопорозе.

Кромпир

За здравље костију су веома добри и магнезиј и калиј. Ови храњиви састојци дјелују заједно како би заштитили ваше кости. Недостатак магнезија може пореметити разнотежу витамина Д. Калиј с друге стране може неутрализирати киселине у вашем тијелу које иначе излучују калциј из ваших костију.

И слатки и бијели кромпир богат су извор магнезија и калија. Само их кухајте ако желите сачувати њихову здравствену вриједност.

Витамин Ц

Сви знају да су агруми изврстан извор витамина Ц. Овај витамин игра огромну улогу у јачању костију. Витамин Ц потребан је за стварање колагена који је влакнасти дио костију и хрскавице.

Но количина витамина Ц учинковитија је код мушкараца. Витамин Ц је пресудан за пуно ствари, укључујући глатку и младу кожу.

Риба

Многе врсте масних риба нуде довољну количину витамина Д. Лосос је изврстан извор калија, а лосос у конзерви такођер садржи калциј. Осим тога и сардине су богате витамином Д, поготово ако их једете с костима.

Бадеми

Бадеми садрже и калциј и калиј и лако их је укључити у прехрану. Можете их јести као грицкалице, насјецкане и самљевене. Бадеми садрже поприличну количину масти.

Осим тога, млијеко на биљној бази, сок од наранџе, житарице и хљеб често се обогаћују додатним калцијем и витамином Д. Дакле, чак и ако не волите млијечне производе или сте веган и даље можете добити довољно витамина који ће помоћи здрављу ваших костију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана