Ове необичне особине имају само интелигентни људи: Провjерите да ли сте међу њима?

Агенције
Ове необичне особине имају само интелигентни људи: Провjерите да ли сте међу њима?

Ако сте дошли у ситуацију да се запитате због чега вам сметају неке ствари које већина људи ради или имате навике које ни сами себи не знате да објасните, можда сте паметнији него што мислите.

Ево једне научне чињенице. Људи који користе псовке с времена на врijеме паметнији су од других. Исто важи и за љубитеље мачака који су, такође, паметнији од других. Постоје и други неочекивани и чудни показатељи тога да неко има висок ниво интелигенције.

Постоји директна повезаност између интелигенције и брзог ходања. Већа брзина оставља позитивне посљедице на когнитивне способности људи. Како се испоставило, они који брже ходају добијају око 16 бодова више на тестовима интелигенције од оних који ходају спорије.

Постоји још једна добра вијест за оне који брзо ходају, они старе спорије. Што брже ходате, то ће дуже ваш мозак остати активан.

Не волите врућу купку

Потпуно је у реду имати опуштајуће, топле купке, али је много корисније за мозак имати кратка, хладна туширања. Нормално туширање с контрастним температурама може да побољша меморију, рад мозга, може да побољша ваше расположење и да вам да додатну енергију током дана.

Имате биполарни поремећај

Само око 2,5 посто свјетске популације има овај поремећај. Упркос увјерењу да биполарни поремећај има негативан утицај на мождану активност, људи који пате од њега показују већи ниво интелигенције. На примјер, Ван Гог и Ернест Хемингвеј имали су биполарни поремећај, али их то никада није спријечило да постану велики умјетници. Дјеца која имају овај поремећај и заинтересована су за музику, умјетност или стране језике, обично показују најбоље резултате у овим подручјима.

Врло сте осетљиви по питању осјећања других људи

Висок IQ није једини показатељ интелигенције. Емоционална интелигенција је, такође, врло важна. Добро развијена емоционална интелигенција омогућава људима да се боље суочавају са стресом и разумију друге људе, а да не морају ни да разговарају с њима. Ипак, висок ниво емоционалне интелигенције има и негативне стране. Наиме, можете да осјетите емоције других људи скоро физички и склони сте снажној реакцији на туђи бес.

Људи који су спремни да разговарају с новим људима које упознају и уче из њихових искустава на крају стичу корисније информације током свог живота.

Звукови које производе други људи вас узнемирују

Једно од посљедњих истраживања показало је да неки људи не могу да филтрирају неугодне звукове и имају јако негативну реакцију на њих. Ти неугодни звукови могу да буду узроковани нечијим гласним дисањем, шкрипањем зглобова или играњем хемијском оловком. Овај необичан став према звуковима зове се мизофонија и представља прави психолошки поремећај који указује на високу емоционалну интелигенцију и добро развијене креативне способности.

Не волите дописивања

Научници су дошли до закључка да коришћење текстуалних порука и мејлова снижава ниво интелигенције за барем 10 бодова. Ствар је у томе да је негативан утицај дописивања јачи чак и од неких дрога. Људи који не могу да живе без дописивања тешко се фокусирају на посебне задатке, јер је њихов мозак увијек спреман на то да одговори на поруку, умјесто да се концентрише на прави посао.

Између осталог, дописивање има и друге негативне посљедице – писменост опада и ријечник се смањује јер сви модерни уређаји имају аутоматско исправљање текста, што значи да не морамо да користимо меморију или знање како бисмо се сјетили како се нешто правилно пише.

Не можете да живите без чоколаде

Чоколада направљена од правих зрна какаоа не само да побољшава расположење одређене особе, већ побољшава и здраво функционисање кардиоваскуларног система. Природна чоколада, такође, може да утиче и на брзину обраде информација, побољшава меморију и помаже нам да будемо пажљивији.

Када једемо добру чоколаду то успорава и старење мозга, смањујући ризик од деменције у познијим годинама. Ипак, немојте да једете превише слаткиша јер прекомјерна тежина има негативне посљедице на наше когнитивне способности. Ипак, када једете нормалне количине добре чоколаде, то вам може помоћи да постанете паметнији, пише Брајт сајд.

Ојсећате се као да вас нико не воли

То што људи мисле о вама повезано је с њиховом интелигенцијом. Људима је лакше да комуницирају с неким ко има сличан ниво интелигенције као они. Другим ријечима, желимо да будемо окружени људима који су на истом интелектуалном нивоу као и ми и та разлика не би требало да буде већа од 15 бодова.

Просјечан ниво интелигенције износи око 100 бодова и 85 посто људске популације је на овом нивоу. Пробајте да урадите тест интелигенције. Ако су ваши резултати преко 115 бодова, онда је јасно због чега вас већина људи не разуме и зашто вам је тешко да комуницирате с њима.

Стално размишљате о тешким стварима

И то се не односи само на смисао живота, већ на размишљања о било каквим глобалним и неразумљивим стварима као што је, на примјер величина свемира. Ово значи да имате висок ниво интелигенције, преноси Кликс. Интелигентни људи, једноставно, не могу да зауставе свој процес размишљања и они заиста желе одговоре на најважнија питања.

За разлику од људи с просјечним коефицијентом интелигенције, паметнији се људи више брину због разних ствари, укључујући и властиту будућност и будућност планете, док се остали брину углавном о свакодневним проблемима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана