Ове намирнице подижу енергију

Стил Курир
Ове намирнице подижу енергију

Разлога за мањак енергије има много, али често се јавља због нездравог стила живота. Претјеривање никада није паметно, а посебно ако говоримо о слаткишима, грицкалицама, пици, пециву, прерађеној храни и сосевима.

Од помоћи нису ни претјерано зачињена јела, која доводе до физичког, али и психичког замора. Прости шећери, са друге стране, доводе до осцилације нивоа шећера у крви и наглих промјена расположења. Вјероватно се питате шта се може учинити по том питању, али ми имамо одговор.

Откријте које намирнице представљају само плус у свакодневном функционисању.

Банана

Ово воће одличан је избор ужине прије или послије тренинга, јер је богато шећерима који се брзо разграђују, а не треба заборавити ни магнезијум и калијум, који хране како мишиће, тако и мозак и ефикасно излазе на крај са умором.

Шпинат

Ова намирница обилује минералима, који су такође важни за рад нервног система. Издвајамо гвожђе као одличног савезника у одржавању физичке, али и умне снаге. Приједлог је да му се током припреме дода мало лимуновог сока, због витамина Ц. Витамини групе Б већ се налазе у његовом саставу, што је одлично за метаболизам и виталност.

Јаја

Уколико нисте знали, јаја у себи садрже триптофан и тирозин, што значи да њиховим уносом регулишемо лучење серотонина, односно допамина. На тај начин бивамо жустрији и мотивисанији. Ту је и селен, захваљујући коме лакше побјеђујемо тромост и умор.

Црна чоколада

Најбоље је конзумирати ону која садржи више од 70% какаа, јер он подиже расположење и ниво енергије. Црна чоколада у себи има и кофеин и теобромин, алкалоиде који само појачавају наведено дејство.

Лосос

Познато је да је ова риба извор есенцијалних масних киселина, прије свега Омега 3 које регулишу ниво сератонина. Витамин Д потпомаже стварање мелатонина, који нам помаже да квалитетније спавамо и самим тим будемо одморни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана