Ове намирнице не требате конзумирати послије 40. године

GS
Foto: Globo

Није тајна да се са годинама метаболизам постепено успорава. Тијелу више није потребно толико енергије из хране као раније, па је важно да поведемо рачуна о намирницама које уносимо и због здравље и због килаже. Љекари савјетује да неке намирнице потпуно избацимо, или сведемо на минимум, посебно ако смо прешли четрдесету.

Хљеб и пецива

Прије свега, љекари препоручују одустајање од хљеба и пецива, али само због високог садржаја калорија. Познато је да тијело претвара рафинисане угљене хидрате у шећер, а затим у глукозу, хранљиву материју која оштећује колаген и друге протеине који се активно боре против бора.

Газирана пића

Газирана пића су главни извор додатог шећера у исхрани. Мала количина газираног сока може да садржи до шеснаест кашика шећера у облику кукурузног сирупа. Због тога утичу на панкреас да ствара инсулин, због чега се повећава ниво шећера.

Алкохол

Како старимо, тијело не апсорбује алкохол тако ефикасно. Све нам је теже да заспимо, што већ сљедећег дана доводи до луде жеље за нездравом храном. А алкохол буквално "усисава" влагу из наше коже, што доводи до губитка еластичности. То чини и најмање и најфиније боре све видљивије.

Шећер

Штетан адитив који негативно утиче на цјелокупно здравље организма. Ово се односи на велики број слатких намирница, чак и оне за које мислимо да су здравље. На примјер, јогурт са укусом може да садржи толико шећера колико и чинија сладоледа, преноси НовостиМагазин

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана