Овај зачин је јачи антиоксиданс од јабуке и најбољи је за имунитет

ГС
Foto: Илустрација

Због љековитих састојака и есенцијалних уља која посједује, оригано је изузетно дјелотворан код бројних здравствених тегоба.

На помен оригана, већина помисли на зачин специфичног мириса без ког су незамисливе пице и пасте. Истраживања су показала да има два до три пута веће антиоксидативно дејство од других биљака, а од јабуке чак 42 пута, од кромпира - 30, поморанџе - 12, боровнице четири пута...

Чај од оригана је благодет за организам

Примјера ради, чај од оригана регулише бројне здравствене тегобе изазване падом имунитета и нарушавањем цријевне флоре, код бронхитиса, прехладе, упале грла. Укус му је, истина, чудан (јак, горак, послије испијања дуго га осјећамо у устима...), па је најбоље у апотеци или продавници здраве хране купити спремљен чај у кесицама.

Уколико желите сами да га направите, у џезву или лонче провреле воде ставите кашичицу до двије измрвљеног лишћа оригана. Оставите да стоји поклопљено најмање пет минута. Затим проциједите и пијте.

Ако је чај поклопљен у већем чајнику, што дуже стоји, то постаје укуснији. Важно је да се потпуно не охлади, јер му укус тада није баш пријатан, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана