Овај чај смањује сало на стомаку и чисти организам од токсина

GS
Foto: Ilustracija

Чај који има 10 пута више антиоксиданата од обичног зеленог чаја, а који се користи у јапанским чајним церемонијама, могао би да постане ваш нови еликсир за мршављење који ће вам помоћи да очистите своје тијело од токсина, убрзате метаболизам и ослободите се сала.

Овај зелени чај у праху откривен је у Кини током династије Танг и донијели су га у Јапан будистички монаси. Тај чај им је помогао да боље медитирају, а како је вријеме пролазило, чај је постајао све популарнији. Током протеклих 1.000 година, матха чај је постао саставни дио јапанске културе.

У чадо церемонији се користе двије врсте матха чаја: Коисча (густа) и Усуча (танка).

У овој церемонији, домаћин припрема матха чај користећи традиционалну методу мијешања чаја бамбусовом метлицом. Производња матхе је оно што је чини посебним. Најквалитетније биљке матцха зеленог чаја узгајају се у јапанској провинцији Уји. Тамо су стабла чаја засјенчена бамбусом, па само 20 одсто сунца допире до биљака. Такав поступак помаже у повец́ању нивоа хлорофила у листовима.

Листови се затим беру, паре, суше и мељу у камен да би се добио матха чај.

Постоји неколико бенефита овог чаја:

-Садржи мало калорија

-Богат антиоксидансима

-Убрзава метаболизам

-Сагоријева масти

-Смањује стрес

-Обезбјеђује енергију

-Смањује холестерол

-Помаже у детоксикацији

Колико шољица треба попити?

Три шоље матцха чаја дневно се сматра безбједним за губитак тежине. С обзиром да једна шоља матха чаја садржи 70 грама кофеина (1 шоља кафе садржи 100 г кофеина), препоручује се да се не претјерује са количином чаја.

Поређење матцха и обичног зеленог чаја
Нормално је да се појавом нове врсте чаја запитате да ли је тај чај заиста бољи или је то само неки маркетиншки трик.

Као што је поменуто, матцха садржи 10 пута више антиоксиданата од зеленог чаја и одличног је укуса. Међутим, зелени чај је такође веома здрав и користан. Можете пити оба чаја, али можете постиц́и брже резултате са матцха чајем.

Посљедице
Ако конзумирате више од 5 шољица матцха чаја дневно, можете осјетити неке нежељене ефекте, као што су мучнина, затвор, анксиозност, несаница, главобоља, дијареја и жгаравица.

Ко би то требало да избјегава
Труднице и дјеца треба да избјегавају ову врсту чаја. И свако треба да разговара са својим љекаром прије него што почне да пије матцха чај за мршављење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана