Ова естетска операција има највећи ризик од смртног исхода

ГС
Foto: Илустрација

Број бразилског подизања задњице више се него удвостручио у посљедњих пет година, потврђују проведена истраживања. Међутим, осим што је толико тражена, ова естетска операција уједно има и најчешћи исход смртних случајева.

Америчко друштво пластичних хирурга тако је потврдило да бразилско подизање задњице или такозвани ББЛ (енгл. brazilian butt lift) има највећу стопу смртности од свих осталих естетских захвата.

Бразилско подизање задњице поступак је којим се повећава задњица и постиже заобљенији облик. За повећање задњице користи се убризгавање властите масти, а његова популарност потиче из Бразила, гдје су жене познате по фигури којом доминира управо повећа и заобљена задњица. Овај захват додатно је прославио дерматолог Симон Оуриан за којег се сматра да је повећао задњицу Ким Кардашиjан.

Ипак, убризгавање масноће у задњицу није нимало безопасно. Управо супротно, сматра се најопаснијим естетским захватом у свијету јер може довести до озбиљних проблема ако се изводи на погрешан начин. То укључује такозвану масну емболију, поремећај када маст убризгана у задњицу уђе у крвоток и блокира крвну жилу. У плућима онемогућава улазак кисика у крвоток, док у мозгу може узроковати мождани удар - обоје може бити кобно.

Велику улогу има и количина масти која се користи приликом аплицирања. Иако већина хирурга сматра да је 300 милилитара сасвим сигурна количина, неки искуснији хирурзи користе много веће количине. Све то може бити врло опасно, нарочито ако се претјера с количином, напомињу стручњаци.

Студија из 2017, која је обухватала 692 хирурга из цијелог свијета, истраживала је стопу смртности међу пацијентицама које су се подвргнуле бразилском подизању задњице. Током своје каријере хирурзи су пријавили 32 случаја смрти од масне емболије и 103 случаја без смртног исхода. Ипак, стручњаци мисле да је много случајева остало непријављено.

Масна емболија тако је недавно идентификовна као водећи узрок смрти у естетској хирургији, а процијењена стопа смртности износи један на 3.000, што је заиста забрињавајуће, пише Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана