Откривена слаба тачка свих вируса

Agencije
Откривена слаба тачка свих вируса

Амерички стручњаци открили су слабу тачку, Ахилову пету, већине вируса који муче човјечанство, чиме је начињен корак ка универзалној вакцини.

Као што се може видјети у случају коронавируса, развој вакцине је дуготрајан процес, а један од разлога је и то што истраживачи посвећују вријеме, пажњу и ресурсе циљајући вирусе посебно, један по један.

Истраживачи Опште болнице у Масачусетсу (МГХ), међутим, лоцирали су Ахилову пету свих вируса, која би могла да буде од виталног значаја за човјечанство.

''Циљ нам је да разумијемо како наш имуни систем ради да бисмо пронашли начин да се изборимо са великим бројем вируса, а не само да развијемо вакцину против једног“, рекла је Кејт Џефри, предводница истраживања.

Рањива тачка свих вируса заправо је прост протеин АГО4, који припада породици протеина аргонаут (АГО), о чијој важности до сада није било много доказа.

Штит од вируса

Међутим, сада је утврђено да један од њих има јединствена антивирусна својства у ћелијама сисара.

Током испитивања више протеина из породице аргонаут, утврђено је да су само ћелије са мањком АГО4 подложне, односно хиперосетљиве на вирусе инфекције, попут вируса грипа.

Када утврдимо како можемо да појачамо природну телесну одбрану са АГО4, вируси не би требало више да представљају проблем.

„Сљедећи корак нам је да утврдимо колики је спектар вируса на које утиче поменути протеин. И онда треба да схватимо како да појачамо активност АГО4 како бисмо уједно оснажили заштиту против вирусних инфекција“, истакла је Кејт Џефри.

Упркос томе што предстоји још посла, научници истичу да је ово важан корак према развоју универзалне вакцине и потенцијалног лијечења неких од најсмртоноснијих вируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана