Откривена повезаност сна и тjелесне тежине - број сати који "гоји" изненадио научнике

Б92
Foto: илустрација

Није тајна како сан има велику улогу у нашем цјелокупном здрављу, али када је у питању одржавање здраве тежине, колико нам је сна заправо потребно?

У новој студији која је представљена на Европском конгресу о дебљини, научници су се приближили одговору на ово питање.
За ову студију, нешто мање од 200 одраслих гојазних особа добило је упутства да се придржавају строге дијете осам недјеља. Учесници су изгубили у просјеку 12 одсто своје тјелесне тежине.

 Тим који је спровео ову студију је желио да сазна како ће различити фактори утицати на одржавање губитка тежине током године. Мерене су и навике спавања учесника, као и квалитет сна.

На основу налаза ове студије, чини се да довољно квалитетног сна може бити од велике помоћи када је у питању одржавање здраве тјелесне тежине, а осим тога, и вјежбање побољшава сан.

Не само да су се трајање сна и квалитет сна повец́али код свих учесника након њиховог почетног осмонедељног плана исхране, већ су појединци који су вјежбали за вријеме студије били у стању да одрже тај побољшани сан, док они који нису вјежбали то нису успели.

Поред тога, они који спавају мање од шест сати ноћу, у просјеку, и они који су пријавили лош квалитет сна, приметили су повећање индекса тјелесне масе (БМИ) током године.

Како коаутор студије Адриан Богх објашњава да је било изненађујуће видјети како је губитак тежине код одраслих побољшао трајање и квалитет сна за тако кратко вријеме, и како је вјежбање за одржавање здраве тјелесне тежине побољшало квалитет сна.

Такође, коаутор студије додаје да је било интригантно да одрасли који не спавају довољно или имају лош квалитет сна након губитка тежине изгледају мање успјешни у одржавању губитка тежине од оних с довољно квалитетног сна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана