Откривена Ахилова пета свих вируса

Агенције
Откривена Ахилова пета свих вируса

​Амерички стручњаци открили су слабу тачку, Ахилову пету већине вируса који муче човјечанство, чиме је начињен корак ка универзалној вакцини.

Као што се може видјети у случају корона вируса, развој вакцине је дуготрајан процес, а један од разлога је и то што истраживачи посвећују вријеме, пажњу и ресурсе циљајући вирусе посебно, један по један, преноси РТС.

Истраживачи Опште болнице у Масачусетсу (МГХ), међутим, лоцирали су Ахилову пету свих вируса, која би могла да буде од виталног значаја за човјечанство.

"Циљ нам је да разумијемо како наш имуни систем ради да бисмо пронашли начин да се изборимо са великим бројем вируса, а не само да развијемо вакцину против једног", рекла је Кејт Џефри, предводница истраживања.

Рањива тачка свих вируса заправо је прост протеин АГО4, који припада породици протеина Аргонаут (АГО), о чијој важности до сада није било много доказа.

Међутим, сада је утврђено да један од њих има јединствена антивирусна својства у ћелијама сисара.

Током испитивања више протеина из породице Аргонаут, чији закључци су објављени у часопису Cell Reports, утврђено је да су само ћелије са мањком АГО4 подложне, односно хиперосетљиве на вирусе инфекције, попут инфлуенце.

Када утврдимо како можемо да појачамо природну тјелесну одбрану са АГО4, вируси не би требало више да представљају проблем.

"Следећи корак нам је да утврдимо колики је спектар вируса на које утиче поменути протеин. И онда треба да схватимо како да појачамо активност АГО4 како бисмо уједно оснажили заштиту против вирусних инфекција", истакла је Кејт Џефри.

Упркос томе што предстоји још посла, научници истичу да је ово важан корак према развоју универзалне вакцине и потенцијалног лијечења неких од најсмртоноснијих вируса.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана