Осам суптилних знакова да имате проблема са срцем

ГС
Осам суптилних знакова да имате проблема са срцем

Захваљујући едукацији о здравој исхрани и напретку у лијечењу, мање људи умире од срчаних обољења него што је то био случај у прошлости. Међутим, зачепљење артерија и даље је главни узрок смрти говото у цијелом свијету. Иако симптоми срчаног удара могу бити застрашујући први знак проблема (имајте на уму да се симптоми срчаног удара код жена разликују од оних код мушкараца), тијело понекад шаље суптилније знаке да нешто није у реду.

Срчани проблеми

Захваљујући едукацији о здравој исхрани и напретку у лијечењу, мање људи умире од срчаних обољења него што је то био случај у прошлости. Међутим, зачепљење артерија и даље је главни узрок смрти говото у цијелом свијету. Иако симптоми срчаног удара могу бити застрашујући први знак проблема (имајте на уму да се симптоми срчаног удара код жена разликују од оних код мушкараца), тијело понекад шаље суптилније знаке да нешто није у реду.

Екстремни умор

Ово није само умор усљед недостатка сна; то је екстремни замор. Веома је слично као када добијете грип, само што се ови симптоми не повлаче. Многе жене овоме не придају превелику пажњу, под претпоставком да није ништа озбиљно у питању, али заправо може бити ријеч о срцу. Разлог због којег се тако осјећате: све се своди на недостатак кисеоника.

Срце се бори и труди се да испоручи кисеоник вашем тијелу. Међутим, много људи осјећа умор због много разлога. Ако је ово ваш једини симптом, можете се обратити доктору, али немојте само на основу овога закључивати да имате проблема са срцем.

Отицање стопала

Отицање стопала може се јавити усљед разноврсних разлога, као што су трудноћа, проширене вене или када путујете и имате ограничену способност кретања. То, такође, може бити и знак затајења срца, хроничног стања када срце неефикасно пумпа крв. Дакле, отицање стопала може се појавити када се срчани залистак не затвори нормално.

Одређени лијекови за крвни притисак и дијабетес такође могу узроковати отицање стопала. Међутим, отицање стопала које се повезује са срцем обично је праћено другим симптомима, а који укључују кратак дах и/или замор.

Екстремни бол приликом ходања

Уколико се мишићи ногу грче приликом пењања, ходања или покретања, а онда се осјећате боље када одморите, немојте то одбијати на године или нередовну физичку активност (иако поменуте ствари могу бити кривци). То може бити знак периферне артеријске болести, а што је накупљање масних наслага у артеријама ногу, које су повезане са већим ризиком од срчаних обољења.

Уколико имате ово обољење, постоји 50% шансе да имате и блокаду у једној од срчаних артерија. Добре вијести? Периферна артеријска болест (и срчано обољење у овом случају) је врло изљечиво.

Вртоглавице

Опет, ово је један од симптома који могу имати многе узроке, а који нису повезани са срцем. Ако сте икада били у теретани, можда сте примијетили знакове упозорења да престанете ходати, трчати или возите бицикл ако осјећате вртоглавицу.

Кратак дах, чак иако сте у форми

Упркос томе што сте у завидној форми, пењање степеницама прилично вам одузима дах или кашљете пуно. Шта се дешава? Астма, анемија или инфекција могу бити узрок или чак проблем са срчаним залисцима или способност срца да пумпа крв. Накупљање течности, што утиче на лијеву страну срца, може произвести шиштање које симулира бронхијалну астму.

Депресија

Депресија је један од најчешћих здравствених проблема у свијету, а годишње погађа више од педесет милиона људи широм свијета. Депресија вјероватно није знак да имате проблема са срцем, али ментална добробит повезана је са физичким благостањем; многобројна истраживања показују да су депресивне особе под већим ризиком од срчаних обољења.

Особе које имају вишеструке факторе ризика од срчаних обољења или особе које имају срчана обољења имају и тенденцију да буду депресивне. У сваком случају, потражите помоћ стручног лица уколико сте депресивни.

Мигрена

Понекад, главобоља је само главобоља. Али у неким случајевима, мигрене сугеришу да нешто није у реду са вашим срцем. Мигрене се јављају код 12% опште популације, али та статистика се повећава на око 40% код особа са кардиоваскуларним обољењима. И, док не постоји јасна веза, појава мигрена повезује се са неким абнормалностима срца, тако да је могуће да ови напади могу имати везе са дисфункцијом срца.

Анксиозност, знојење и мучница - све одједном

Одједном сте анксиозни, знојите се и мука вам је. То су класични знаци паничног напада, али су такође и симптоми срчаног удара. Уколико су ови симптоми праћени кратким дахом (иако уопште нисте помјерили ниједан мишић), екстремним замором, болом у грудима који може (или не мора) да се простире ка леђима, раменима, рукама, врату или грлу, одмах се јавите у хитну помоћ, преноси АТВ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана