Осам савезника за јак имунитет

Г.С.
Осам савезника за јак имунитет

Када настојимо да сачувамо своје здравље или просто да ојачамо имунитет, често лијекове комбинујемо с одређеном храном. Дио те хране може се категоризовати и као најбољи природни антибиотици.

Антибиотици су фармаколошки агенси који могу потпуно да униште патогене микроорганизме или да зауставе њихов раст или размножавање без причињавања значајније штете организму домаћину.

Савремена медицина снажно се ослања на употребу оваквих хемијских агенса у борби против великог броја заразних болести.

У народној медицини у ту сврху се вековима користе намирнице које су природни антибиотици. Предстваљамо вам неке од њих.

Ипак. треба напоменути да ове намирнице нису замјена за антибиотике које нам прописује љекар. Оне имају својства антибиотика, али никако нису у истом рангу с медицинским и циљано прописаним препаратима. Могу да спријече или ублаже упале и ојачају имунитет, али уколико се борите с упалом, свако консултујте љекара.

1. Бели лук

Доказано је да хемијска једињења у бијелом луку, укључујући алицин, показују антибактеријско дјеловање. Бијели лук се вијековима користи за борбу против заразних болести, а његово антибактеријско дјеловање први пут описано је средином 1800-их. Она су најефикаснија када се бели лук конзумира сиров и то лагано уситњен. Наиме, када га лагано уситнимо из њега се ослобађају ензими који се претварају у споменути алицин и таквог га можемо додати у сир, умаке и слично.

Ипак, ако не подносите мирис и укус бијелог лука, на тржишту се може наћи и у облику праха, уља, екстракта и таблета.

2. Лук

Лук је на нашим просторима најчешћи додатак јелима, а садржи снажне флавоноиде који дјелују попут антибиотика.

Да би се повећала његова ефикасност, добро је исјећи га и пустити да одстоји неколико минута, баш попут бијелог лука. Тај поступак ће повећати излучивање фитонутријената због којих се лук и убраја међу намирнице природне антибиотике.

3. Ориганово уље

Ориганово уље је једно од најснажнијих антибактеријских есенцијалних уља јер садржи карвакрол и тимол, два антибактеријска и антигљивична једињења. Истраживања показују да је уље оригана ефикасно против многих клиничких сојева бактерија, укључујући Есшерихиа коли и Псеудомонас аеругиноса.

Да бисте уље оригана користили као природни антибиотик, можете да га помешате с водом или кокосовим уљем. Ипак, треба бити опрезан јер је ријеч о врло јаком уљу па никада не смије да се користи више од једне до двије капи дневно и то највише 14 дана.

4. Мед

Мед је обично прва намирница за којом посежемо када смо болесни. Да би се произвело око 1 кг меда, пчеле морају да слете на цвијет око 100.000 пута. Притом треба разликовати цвијетни и шумски мед. Цвијетни мед подстиче од цвјетног нектара, док шумски мед настаје од слатких ствари које пчеле заједно с нектаром покупе на дрвећу. Шумски мед углавном је лошијег квалитета, тамнији и има више минерала него цвијетна варијанта.

Доказано је да мед, прије свега цвијетни, јача имунитет, побољшава пробаву, побољшава обнављање ткива, има антибактеријска својства и убрзава отклањање токсина из организма.

5. Јабуково сирће

Јефтина намирница која се често користи и у сврхе мршављења односно подстицања брзине метаболизма, такође има антибиотска својства. Јабуково сирће, добијено ферментацијом свјежих јабука, садржи висок удио сирћетне и јабучне киселине, витамина, минерала и аминокиселина.Такође је добар извор пектина, витамина А, Б6, Ц, Е, тиамина, ликопена, ниацина, пантотенске киселине, рибофлавина и бета каротена.

Често се препоручује да се пије у чаши воде с додатком меда, но ако вам не прија укус јабуковог сирћета растопљеног у чаши воде, једноставан начин на који можете да га унесете јесте додавањем у салате.

6. Ђумбир

Ђумбир има снажна противупална и антибактеријска својства. Бројна истраживања показала су да помаже у превенцији грипа и прехладе, а врло повољно дјелује и на пробавни систем. Од њега се најчешће кува чај, а може и свјеже рендан да се дода у бројна јела. Ипак, имајте на уму да је његов укус врло интензиван, па треба припазити на количину коју конзумирамо.

7. Рен

Сирови рен дио је многих ускршњих оброка. а притом треба имати на уму и све његове добробити. Може да помогне у превенцији и лијечењу инфекције синуса, мокраћне бешике и кожних инфекција. У саставу рена налази се висок удио сумпора који доказано дјелује као антибиотик. Рен учествује у елиминацији паразита из пробавног система, те стимулише рад имунолошког система и повећава ниво бијелих крвних зрнаца.

8. Куркума

Егзотична куркума има снажно дјеловање на читав организам, а може се додати као зачин у умаке, рижото и бројна друга јела. Куркумин, главни активни састојак куркуме, има снажна противупална и антиоксидативна својства. Може да ублажи симптоме грипа и прехладе и да побољша рад тјелесних ћелија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана