Омиљене намирнице које никако не треба јести за вечеру

ГС
Foto: Илустрација

Жгаравица, проблеми са сном и килажом, неки су од проблема које може изазвати погрешан избор вечере

Ако покушавате да се храните здравије, онда постоје одређене намирнице које би било добро да избјегавате када припремате вечерњи оброк. Конзумација одређене хране може узроковати жгаравицу, онемогућити вам добар сан или спријечити ваше циљеве мршављења. Дакле, нутриционисти тврде да избјегавате ових шест намирница, пише Инсajдер.

Кромпир, тјестенина и пиринач примјери су скробне хране која се врло често једе за вечеру, међутим, нутриционисти тврде да се та храна једноставно метаболизује до шећера и ствара повишени шећер у крви и инсулин. То није добро јер се неће сагорјети за енергију, већ ће се похранити као маст.


Зачињена храна

Изненађујуће, зачињена храна није добра за вечеру. Нутриционисткиња Карен З. Берг рекла је да таква храна може проузроковати жгаравицу, нарочито ако одете у кревет недуго након што је конзумирате.

 

Једноставни угљени хидрати

Иако угљени хидрати могу бити добри за вас, обично их није добро јести навече. Стручњак за исхрану Киерон Фостер објаснио је да је то храна с високим гликемијским индексом, што у основни значи да се брзо апсорбује у крвоток. Дакле, ако не вјежбате и не трошите те шећере као извор горива, претвориће се у масноћу и похранити у тијелу, чиме ће се повећати и тежина. То укључује намирнице попут кромпира, тјестенине, пице, колача, газираних пића, воћних сокова, хљеба, сирупа итд.

 

Масна храна

Колико год масна храна била извор задовољства, посебно након дугог дана, требали бисте да се одупрете искушењу да је поједете за вечеру. Берг је објаснила да ову храну треба ограничити ако вам је циљ здрава исхрана, посебно увече јер се тешко вари и оставља траг на вашем гастроинтестиналном тракту.

 

Алкохол

Нутриционисткиња Берг каже да конзумирање алкохола може учинити да огладните и жудите за угљеним хидратима. Заузврат, то може довести до преједања, што ће вам само погоршати ноћ. Такође, иако алкохол може помоћи да заспите, истраживања показују да значајно смањује укупни квалитет сна.

 

Чоколада

Иако скоро сви воле да поједу чоколаду за десерт, Берг тврди да вас кофеин који обично садржи може спријечити да заспите, пише Вечерњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана